Hoppa till sidans innehåll

SM i Skicross avgjordes i Storklinten

17 APR 2021 15:26
I ett vårvarmt aprilväder avgjordes under lördagen det Svenska Mästerskapet i Skicross i Storklinten utanför Boden där Sandra Näslund, Kramfors AK & David Mobärg, Edsåsdalens SLK kröntes till Svenska Mästare 2021.
  • Uppdaterad: 17 APR 2021 15:26

Efter ett fint arbete av Storklintens anläggning tillsammans med Storklintens AK SKALP var förutsättningarna mycket bra för lördagens SM tävlingar. Men en förhållandevis brant backe, 180 fallhöjdsmeter på 40–50 sekunders åkning, blev det en svängig historia att ta sig ned för.

– Det är alltid kul att titta på SM och se hur de nationella åkarna får testa sina krafter mot de som är bland de bästa i världen. Det är också kul att se att konkurrensen har börjat hårdna på hemmaplan, där flera åkare har visat bra åkning, säger Eric Iljans, huvudtränare för landslaget.

På damsidan tog Sandra Näslund, Kramfors AK, hem segern följd av Åre SLKs Julia Zeitz på andra plats och Tuva Ahlstrand, även hon Åre SLK, tog hem tredjeplatsen. Fjärdeplatsen tog Ida Hellström, Täby SLK, som var näst snabbast i kvalet och en rolig överraskning för hemmaåkaren och debutanten Embla Berg från SKALP som slutade femma i sin första skicrosstävling.

– Det är alltid kul att tävla i SM, en lite annorlunda bana än i Världscupen, men det är alltid kul att racea. Det är dessutom kul att se nya åkare som kommer upp och gör bra ifrån sig, sa Sandra Näslund efter tävlingen.

På herrsidan var det oerhört jämt mellan de fyra finalherrarna. I semifinalerna var det Erik Mobärg, Edsåsdalens SLK och Fredrik Nilsson, Åre SLK som tog heatsegrarna, där de i finalen ställdes mot semifinaltvåorna Viktor Andersson, Vemdalens IF och David Mobärg, Edsåsdalens SLK. I en rafflande final var det tillslut David Mobärg som drog det längsta stråt efter målfoto mot Viktor Andersson. Erik Mobärg och Fredrik Nilsson kom tätt därefter.

– Det var ett tag sedan jag körde SM och nu få ta mitt första SM guld känns bra. Det har varit en kul backe som lutar på med mycket sväng och riktigt tight racing. Det är kul att det är ett nytt ställe vi får komma och tävla på och hoppas att vi får komma tillbaka igen, sa den svenska mästaren David Mobärg.

Svenska mästare 2021:

Damer:
1) Sandra Näslund, Kramfors AK
2) Julia Zeitz, Åre SLK
3) Tuva Ahlstrand, Åre SLK

Herrar:
1) David Mobärg, Edsåsdalens SLK
2) Viktor Andersson, Vemdalens IF
3) Erik Mobärg, Edsåsdalens SLK 

 

Skribent: Kalle Olsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info