Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nisse Schmidt

Kanonstart för Viktor – pallplats direkt i Idre

20 JAN 2021 15:13
Viktor Andersson gav Sverige en smakstart på världscupen i skicross vecka i Idre. Nådde inte riktigt fram till seger, men kämpade i ordets rätta bemärkelse till sig en andra plats. Elliot Baralo förgyllde dagen med kvartsfinalplats och personbästa.
  • Uppdaterad: 20 JAN 2021 15:13

Efter förmiddagens kval drog snö och blåst in över Idre Fjälls, vilket gav helt nya förutsättningarna inför finalomgångarna. Hastighet, längd på hoppen och val av spår förändrades tvärt och starten blev än mer viktig.

Tre svenskar var vidare till åttondelsfinal, men för David Mobärg tog dagen slut när han mötte schweizaren Bishofberger och kanadensaren Delbosco. David fick nöja sig med en tredjeplats i det heatet och därmed var dagen över före honom.

Viktor och Elliot ställdes mot varandra i åttondelen, men såg till att vara etta och tvåa i hetatet. Därmed var båda vidare till kvartsfinal, vilket i sin tur innebar att Elliot satte personbästa i resultatväg i världscupen. I kvartsfinalen blev det dock respass för Baralo, men Viktor fortsatte vidare hela vägen fram till final.

Banan i Idre var av ett annorlunda slag, helt rak utan några riktningsförändringar. Starten är normalt viktig i skicross, blev nu än mer avgörande. Lägg därtill att när finalerna avgjordes var det ett kraftigt snöfall, vilket innebar att mittenspåret var snabbast och dit sökte sig alla. Det blev kamp och strid, samtidigt som det var oerhört avgörande att träffa rollers och hopp på ett korrekt sätt. Ett felbeslut fick direkt konsekvenser för möjligheten att skapa och behålla fart.

I finalen började Viktor från ytterkant, jobbade sig in mot mitten. Fransmannen Midol skaffade sig ett övertag och hade ledningen och ganska snart stod det klart att trion bakom fick utkämpa en tuff kamp om de övriga två pallplatserna.

Viktor Andersson visade prov på skicklighet och smartness när i slutet valde att gå långt i ett hopp i slutet av banan och fick klart bättre hastighet, en perfekt målgång gjorde att han slutligen knep andraplatsen med en marginal av en underarm och ett långt pekfinger.

Fransmannen Bastien Midol överst på pallen, Andersson tvåa och Francois Place trea på herrsidan. Elliot Baralo placering nio, medan Mobärg slutade 17.

På damsidan var det schweiziska suveränen Fanny Smith som i överlägsen stil kunde vinna tävlingen före Marielle Thompson, Kanada och Talina Gantenbein, Schweiz som trea.

Världscuptävlingarna i Idre fortsätter nu med två dagar med kval, för att sedan avslutas lördag och söndag med finaler, men vilken smakstart för det svenska laget. Andersson på pallen direkt.

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info