Hoppa till sidans innehåll
Foto: DANIEL GOETZHABER

Dubbelt svenskt i topp i Idre

22 JAN 2022 13:58
Det blev en riktigt härlig start på världscupen på hemmaplan i Idre Fjäll när Sandra Näslund tog sin 25e (!) seger i världscupen och Alexandra Edebo slutade tvåa.
  • Skapad: 22 JAN 2022 13:58

Det krävs timing och fokus av åkarna för att klara den krävande banan i Idre. Med 51 så kallade features (jämfört med 30 i Nakiska förra helgen) är det trötta ben som tar åkarna över mållinjen, och det största hoppet ger en flygtur på upp till 40 meter. Men på lördagen visade de svenska damerna hur banan på den svenska nationalarenan ska åkas.

25-åriga Sandra Näslund har visat att hon har gott om både timing och fokus. I första heatet i damernas kvartsfinal ställdes Näslund mot Sami Kennedy-Sim och Ekaterina Maltseva (Ryskan Natalia Sherina kom inte till start). Svenskan flög ut från start och jobbade upp en jätteledning som hon hela vägen in i mål. Tvåan Kennedy-Sim var över två sekunder efter in i mål.

Edebo och Näslund vidare

Alexandra Edebo hade en fin start i tredje heatet där hon tog ledningen efter en lite trevande inledning. Med lite stress i slutet av banan blev det en dramatisk avslutning. Italienskan Jole Galli kom otäckt nära men Edebo klarade att hålla undan och vann sitt heat.

I semifinalen gjorde Näslund det som nära på blivit en vana den här säsongen när hon skapade en betryggande ledning före Jade Grillet Aubert, Sami Kennedy-Sim och Andrea Limbacher. Hon defilerade banan igenom och in i mål. Där bakom passerade Grillet Aubert australiensiskan Kennedy-Sim och gick in som tvåa.

Edebo mötte Katrin Ofner, Joel Galli och Daniela Maier i sin semi. Hon startade bra men landade på toppen av en roller och tappade mycket fart i starten. Detsamma gjorde Daniela Maier. Ofner och Galli drog ifrån men Edebo var kylig, närmade sig och satte en fantastisk avslutning. Hon kämpade sig förbi Ofner, slutade tvåa bakom Galli och var därmed vidare till stora finalen

Dubbelt svenskt i topp

I stora finalen ställdes svenskorna alltså mot varandra tillsammans med Grillet Aubert och Jole Galli. Näslund tog återigen en stor ledning och Edebo lade sig som tvåa efter en lite knölig start. Näslund var faktiskt nära att gränsla vid ett tillfälle men klarade upp det och hon tog återigen en övertygande seger. Det är hennes åttonde den här säsongen. 

– Det känns väldigt bra. Det är så himla kul att få tävla på hemmaplan, det är riktigt skönt, säger Näslund.

Hon var inte helt nöjd efter gårdagens kval och menade att det fanns saker i åkningen som kunde bli bättre inför lördagen. 

– Idag känns det bättre. Jag tycker jag visar att jag har snabbare åkning i mig idag än igår och även om det kommer små misstag i vissa åk är det som helhet mycket bättre och renare åk. Så jag är jättenöjd.

Alexandra Edebo höll emot bakom Näslund i finalen och tog andraplatsen före fransyskan Grillet Aubert. Det blev 25-åringens tredje pallplats så långt i karriären. Det var en strålande Edebo som mötte media efter prisceremonin.

– Det känns jättekul, kul att jag hade bra flow. Det var inte perfekta åk men i finalen var jag ändå hyfsat stabil och det var kul att få kliva upp på pallen, speciellt på hemmaplan med familjen och fansen på plats, säger Edebo.

På söndagen får hon ytterligare en chans att ta kliv framåt när final två körs i Idre. 

– Det är ju 56 features och allt ska vara perfekt i en optimal värld och man har gjort lite små misstag så det finns saker att jobba på. Men jag är ändå nöjd med att åkningen börjar komma nu.

Söndagens final i Idre startar 13.00.

Resultat, damer, skicross, världscupen i Idre >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info