Hoppa till sidans innehåll
Foto: JOHANNES FRIEDL

Bröderna Mobärg sjua och åtta efter dramatisk final

15 JAN 2022 22:32
Det blev en händelserik resa för de svenska herrarna i Nakiska på lördagen. Tre svenskar gick vidare från kvalet, och bröderna Mobärg fick vara med om en minst sagt dramatisk final.
  • Skapad: 15 JAN 2022 22:32

Efter gårdagens dubbelseger i Nakiska där David Mobärg tog sin tredje världscupsvinst, och Sandra Näslund sin 23e, hade det svenska laget tre herrar vidare från kvalet, och gårdagsvinnaren Mobärg var snabbast av alla. 

Med sig till åttondelsfinalerna hade han brorsan Erik och Elliott Baralo. I åttondelen hamnade Erik Mobärg och Baralo i samma heat mot hemmaåkaren Brady Leman och tysken Daniel Bohnacker där Erik Mobärg gick in som tvåa efter Brady Leman. 23-årige Baralo, som har en niondeplats som bästa resultat i världscupen, gick in på tredje plats och fick med sig en fin placering i form av en 24e plats från Nakiska.

Uråkningar och vurpor 

Åttondelsfinalerna blev dramatiska, främst på herrsidan, med ett gäng uråkningar och vurpor och många försvann från listorna på det sättet. Ett exempel var en av favoriterna, Bastian Midol som leder världscupen, som åkte ur i sitt heat, till fördel för brodern Jonathan. 

David Mobärg var ute i näst sista heatet och fajtades mot Tristan Takats, Joos Berry och Carson Cook. Mobärg tog initiativet och jagades närmast av Takats. Efter att ha legat nära svensken tappade Takats någon meter och David Mobärg var klart först över mållinjen. 

Båda bröderna vidare till lilla finalen

I kvartsfinalen låg David Mobärg jämte Reece Howden i en fajt men Howden gränslade en käpp och bröt. Därmed kunde Mobärg ta en enkel seger med nära sekunden till godo till Tchiknavorian Terence och Tristan Takats. Erik Mobärg hamnade bakom kanadensaren Brady Leman i sin kvart och behöll den positionen ända in i mål. Därmed var han, relativt problemfritt, vidare till nästa nivå. 

I semifinalerna hamnade bröderna i olika heat. Erik var först ut  och ställdes mot Leman, Johannes Rohrweck och Ryan Regez. Erik fick rejäl bakvikt i starten och valde sedan en tuff linje för att komma ikapp och förbi men tappade kontrollen, flög in i Rohrweck och kraschade in i nätet. Airbagen verkade ha dock ha tagit det värsta av smällen och Erik kunde ta sig ner på egen hand.

David Mobärg var nära att gå ur banan på samma ställe som brorsan men klarade den svårigheten och gick in som trea bakom Florian Wilmsmann och Kristofor Mahler. Han gjorde vad han kunde för att gå förbi Mahler som ändå klarade att hålla undan. Bröderna hamnade därmed i ännu en final tillsammans, denna gång i den lilla. 

Problem med airbagen

Dramatiken fortsatte in i finalerna. Bröderna Mobärg startade jämte varandra i lilla finalen, och Erik, som fortfarande hade sin airbag uppblåst på start, hamnade på tredje plats, bakom ledande brorsan David och Terence Tchiknavorian. 

David hade ledningen men föll i en sväng och var ute till fördel för Tchiknavorian som fick en bekväm resa ner till mål. Strax efter gick även Erik omkull. Det blev ett antiklimax för bröderna Mobärg som klarade att ta sig ner till målhanget av egen maskin, med varsin utlöst airbag. Erik slutade på sjunde plats och David på åttonde. 

I stora finalen var det Kristofor Mahler som tog hem segern före Florian Wilmsmann och Ryan Regez. Brady Leman slutade på fjärde plats. Efter lördagens tävlingar ligger David Mobärg på sjätte plats och Erik Mobärg på tionde, i den totala världscupen som leds av Bastien Midol, Frankrike. 

Resultat, herrar skicross, Nakiska >>  

Läs mer: 24e segern för överlägsen Näslund >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info