Hoppa till sidans innehåll
Foto: MIKE BLAKE

Erik Mobärg nära OS-medalj - blev fyra i skicrossfinalen

18 FEB 2022 08:52
Han har aldrig tagit en pallplats i världscupen men Erik Mobärg kan nu räkna in ett VM-brons från Idre förra året och en imponerande fjärdeplats från OS 2022. Av fyra svenskar vidare från kvalet var han den som tog sig hela vägen.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2022 18:17

Damernas final präglades av kraftigt snöfall. Herrarna hade strålande sol och alla fyra svenskar tog sig vidare från kvalet som kördes bara timmar innan finalen på fredagsmorgonen.

Först ut i åttondelsfinalen var Åre Slks Elliott Baralo som ställdes mot tufft motstånd. Det räckte inte hela vägen och 23-åringen slutade fyra i heatet och var utslagen efter ett starkt försök att utmana. Överraskande missade också Terence Tchiknavorian, tvåa i världscupen, avancemang när Reece Howden (Kanada) och Joos Berry (Schweiz) var först över mållinjen.

Nära avancemang för Andersson

David Mobärg var tvåa i starten i sitt heat men tappade mark mot Sergey Ridzik (ROC) och Brady Leman (Kanada). Det blev också Ridzik och Leman som tog de två kvartsfinalplatserna och Mobärg föll därmed också bort i åttondelen. Viktor Andersson fick en inte helt perfekt start i sin åttondel men fick upp farten och lade sig tvåa. Men det var ett tajt heat och när Andersson gled ner i en sväng tappade han position. Han slutade fyra och missade avancemang. 

Erik Mobärg fick en bättre start och tog ledningen i ett relativt tajt heat där han var jagad hela vägen in i mål. Men Mobärg stängde för och höll undan hela vägen in i mål. Han vann därmed sitt heat, följd av Tristan Takats, Österrike. I kvartsfinalen körde Mobärg smart efter en inte helt perfekt start. Han tog sig från fjärde till andra plats och gjorde en imponerande avslutning där han gick förbi Francois Place, Frankrike, och var först över mållinjen. 

Erik Mobärg vidare - blev bäste svensk någonsin

Inför att finalplatserna skulle fördelas försvann toppnamn som Tchiknavorian och Florian Wilmsmann (i åttondelen), Bastien Midol och Tristan Takats (i kvartsfinalen). 

Men Erik Mobärg var med. I semifinalen ställdes han mot tuffast tänkbara motstånd i form av världscupledaren Ryan Regez och Johannes Rohrweck. Mobärg fick en toppstart och lade sig först. Den positionen höll han rakt igenom hela heatet som han vann före Regez och som därmed följde Mobärg vidare till stora finalen. 

24-årige Erik Mobärg, som aldrig har stått på pallen i världscupen men däremot har en bronsmedalj från hemma-VM i Idre 2021, skulle också ställas mot Alex Fiva (Schweiz) och Sergey Ridzik (ROC). Han fick en sämre start än i övriga heat och lade sig fyra. Mobärg var med men kunde inte avancera förbi Ridzik som slutade trea bakom Fiva och vinnaren Ryan Regez. Därmed slutade Mobärg fyra och precis utanför pallen.

Med det resultatet är han den svensk på herrsidan som placerat sig bäst någonsin i skicross i OS-sammanhang. Senaste bästa resultat hade Victor Öhlind Norberg som var nia i Sotji 2014.

Resultat

1. Ryan Regez, Schweiz
2. Alex Fiva, Schweiz
3. Sergey Ridzik, ROC

4. Erik Mobärg, Edsåsdalens IF
19. David Mobärg, Edsåsdalens IF
27. Viktor Andersson, Vemdalens IF
29. Elliott Baralo, Åre Slk

Se hela resultatlistan här >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info