Hoppa till sidans innehåll

Mobärg och Nilsson på pallen i Junior-VM

30 MAR 2022 11:11
Två svenskar tog sig hela vägen upp på pallen på Junior-VM i Veysonnaz. Linnea Mobärg slog till med en andraplats och Fredrik Nilsson landade på tredje.
  • Skapad: 30 MAR 2022 11:11

Årets Junior-VM fick flyttas från Valmalenco till schweiziska Veysonnaz på grund av snöbrist och Sverige hade ett starkt svenskt lag på plats. 

Redan i kvalet märktes det att Linnea Mobärg hade fart under skidorna. Hon gick in som tredje snabbaste åkare bakom österrikiskorna Sonja Gigler och Christina Foedermayr. Ida Hellström hade elfte snabbaste tiden, Lovisa Edström Folke 13e snabbaste och Maya Westblad på 23e.

I kvartsfinalen vann Mobärg sitt heat före Lin Nakanishi och Ida Hellström som slutade trea och därmed, dessvärre, inte gick vidare till semifinalen. Edström Folke gick också in på tredje plats i sitt heat och missade även hon semi. 

Nilsson och Wahlberg snabbast i åttondelen

På herrsidan var Fredrik Nilsson snabbaste svensk i kvalet på sjätte plats, före Erik Wahlberg på tionde plats och Kalle Edholm på 29e. David Wahlberg och Sebastian Engelbrekts slutade 34a och 35a och Markus Tollan gick in på 38e tid. Valle Andersson kom inte till start. För Nilsson var det starten på en riktigt stark tävlingsdag.

Både Nilsson och Erik Wahlberg var snabbast i sina åttondelar där de vann sina respektive heat och i fjärdedelen gick Nilsson in som tvåa bakom Jonas Bachl-Staudinger. Dessvärre gick Wahlberg in som fyra i sitt heat och därmed var Nilsson ensam svensk med i semifinalen.

Silver till Mobärg

I semifinalen tog Mobärg full pott när hon vann före Christina Foedermayr som följde med svenskan till stora finalen tillsammans med Margaux Dumont och Sonja Gigler. Gigler blev dessvärre för svår för svenskan i slutändan men Linnea Mobärg knep andraplatsen före Foedermayr och Dumont. Silvret är Mobärgs första medalj i Junior-VM och detta efter en säsong som präglats av fina resultat i Europacupen, inklusive två pallplatser. 

För Fredrik Nilsson gick även semifinalen på räls när han vann före Noah Fischer Oberhofer och de två följde varandra därmed till stora finalen där de ställdes mot Lucas Richard och Sebastian Veit. Där var det hemmaåkaren Richard som tog full pott efter att ha vunnit samtliga av sina heat från åttondelen och även tog hem guldet. 

Bakom Richard blev det en fajt mellan tre övriga där Veit tog andraplatsen före Nilsson som jämte Mobärg knep sin första Junior-VM-medalj. 

Resultat

Damer
1. Sonja Gigler, Österrike
2. Linnea Mobärg, Edsåsdalens SLK
3. Christina Foedermayr, Österrike

14. Ida Hellström, Täby SLK
15. Lovisa Edström Folke, Sundsvalls SLK
23. Maya Westblad, Idre SK Skicross

Resultatlista >>

Herrar

1. Lucas Richard, Schweiz
2. Sebastian Veit, Tyskland
3. Fredrik Nilsson, Åre SLK

14. Erik Wahlberg, Kungsbergets AK
30. Kalle Edholm, Åre SLK
34. David Wahlberg, Kungsbergets AK
35. Sebastian Engelbrekts, Järvsö IF
38. Markus Tollan, Tunafors SK

DNS
Valle Andersson, Kalix AK

Resultatlista >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info