Hoppa till sidans innehåll

Svensk dubbelseger i Världscupsfinalen

20 MAR 2022 09:03
Fem svenskar kom till start i ett varm Veysonnaz med pallplatser i sikte. Det mjuka underlaget gav tajta och ovissa heat i världscupfinalen där det ändå slutade med svensk dubbelseger.
  • Skapad: 20 MAR 2022 09:03

De fem svenska åkarna som hade kvalificerat sig till finalen var Sandra Näslund, Kramfors Alpina, Alexandra Edebo, IFK Mora Alpina, David Mobärg, Edsåsdalens SLK, Erik Mobärg, Edsåsdalens SLK samt Viktor Andersson Vemdalens IF. 

I herrarnas åttondelsfinal ställdes Erik Mobärg och Viktor Andersson mot, fjolårsvinnaren, kanadensaren Howden och fransmannen Duplessis. Svenskarna fick en sämre start och kom ut som trea och fyra, men låg tight på de två i ledningen. I första kurvan kom Andersson in i en vall av lössnö och det tog tyvärr tvärstopp. Erik utnyttjade de efterföljande rullarna på bästa sätt, tog sig om fransmannen och slutade tvåa. David Mobärg gjorde en riktigt bra start och höll ledningen från start till mål i sin åttondel och gick vidare tillsammans med schweizaren Detraz.

Tuffaste motståndet

I den första kvartsfinalen ställdes Erik Mobärg mot tuffaste möjliga motstånd, med fjolårstotalvinnaren Howden, Världscupledaren Regez och veteranen Leherr. Från sin inre startposition lyckades Erik ta sig ut från start på en tredje plats tätt bakom världscupsledaren och OS guldmedaljören Regez. Erik höll sig kylig och väntade på ett läge att köra om, när läget kom passerade han Regez på insidan in mot en högersväng. I svängen var de jämsides, men TRegez stav fastnade i Eriks midja. Regez fick inte loss den och Erik med högre fart kunde heller inte få bort den. Det slutade med att Erik helt sonika tog slet bort Regez stav och kastade bort den i det efterföljande hoppet. Tyvärr resulterade det hela i att Mobärg tappade farten mot Regez och slutade trea, efter att heatet granskats av domarna. David ställdes mot Rohrweck, Detraz och Davies. Davids start var riktigt bra och kontrollerade heatet hela vägen ner till mål.

I semifinalen ställdes David mot schweizarna Lenherr och Regez samt österrikaren Rohrweck. Lenherr gjorde en fantastisk start och tog ledningen. David kom in som tvåa bakom Lenherr, en position som han var tvungen att försvara under hela heatet, men lyckades till slut komma in som två i sin semifinal.

Tajt final på herrsidan

Finalen blev en riktig rysare. Leman, Deromedis, Lenherr. Starten blev extremt jämn, där kanadensaren Leman och schweizaren Lenherr låg sida vid sida på varsin sida om David, in mot det första hoppet, där Mobärg lyckas dämpa hoppet lite bättre och får en liten lucka till två åkarna bredvid honom. In mot den första kurvan blir David utmanade och slutligen omkörd av italienaren Deromedis. Genom de följande rullarna och kurvorna låg de länge axel mot axel, till dess att Deromedis fick innerspåret i en vänstersväng och kunde dra ifrån. Ut på en raksträcka där Mobärg lade sig i vinddraget efter Deromedis och dubblade två roller partier, vilket skapade den fart som krävdes för att trycka sig förbi italienaren i den nästsista kurvan före mål, höll sedan undan och tog årets tredje världscupvinst. Genom vinsten säkrade David en fjärdeplats i den totala världscupen.   

I damernas kvartsfinal ställdes båda de svenska tjejerna mot varandra direkt. Alexandra Edebo som råkade ut för en krasch i den senaste världscupstävlingen i Reiteralm, hade känningar och tog därför det säkra före det osäkra och startade bara, för att få sina poäng i tävlingen. Starten tog för en gångsskull inte Näslund som fick se sig frånåkt av kanadensiskan Zoe Chore. Näslund lade sig snabbt bakom och arbetade upp fart i två kurvor för att sedan enkelt pumpa sig förbi kanadensiskan på den följande raksträckan. Därefter utökade svenskan sin ledning och fick med sig den andra kanadensiskan Hanna Schmidt till semifinalen.

Näslund trygg vinnare

På start i semifinalen stod Näslund och Schmidt mot ytterligare en kanadensiska Phelan och fransyskan Grillet Aubert. Denna gång tog svenskan som vanligt starten och efter det var det ingen som var i närheten av att vara i närheten av att hota hennes vinst i heatet.

Finalen blev en jämnare historia, där de tre damerna med flest världscupsegrar någonsin ställdes mot varandra, Fanny Smith 29 st, Sandra Näslund 27 stycken och Marielle Thompson 25 stycken flankerade av kanadensiska Hanna Schmidt. Starten tog Sandra planenligt, men en bit in i racet kom Hanna Schmidt och stressade Näslund ordentligt in i en kurva, där Kramforstjejen var resolut och gjorde en fin sväng och vann nästan två meter på kanadensiskan som tappade fart och slutade fyra i finalen. Näslund vann heatet före Thompson och Smith. Segern innebär hennes elfte världscupseger i år och den 28:e i karriären. Sandra Näslund. Kramfors Alpina har stått för en makalös säsong med elva första platser, en fjärde plats i världscupen, OS guld och en förkrossande seger i den totala världscupen.

Resultat

Herr

1. David Mobärg Sverige
2. Simone Deromedis, Italien
3. Brady Leman, Kanada
4. Jonas Lenherr, Schweiz

9:a Erik Mobärg, Sverige
25:a Viktor Andersson, Sverige

Resultatlista >>

Dam

1. Sandra Näslund, Sverige
2. Marielle Thompson. Kanada
3. Fanny Smith, Schweiz
4. Hanna Schmidt, Kanada

13. Alexandra Edebo, Sverige

Resultatlista >>

Resultat i totala världscupen

Herr

1. Ryan Regez, Schweiz 559 poäng
2. Terence Tchiknavorian, Frankrike 509 poäng
3. Bastien Midol, Frankrike 465 poäng
4. David Mobärg, Sverige 430 poäng

9. Erik Mobärg, Sverige 287 poäng
34. Viktor Andersson, Sverige 87 poäng

Dam

1. Sandra Näslund, Sverige 1150 poäng
2. Fanny Smith; Schweiz   641 poäng
3. Marielle Thompson; Kanada   548 poäng
4. Brittany Phelan, Kanada   453 poäng

9. Alexandra Edebo   312 poäng

Skribent: Kalle Olsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info