Hoppa till sidans innehåll
Foto: MATIC KLANSEK

Tredje gången gillt för Näslund – vann OS-guldet

17 FEB 2022 09:32
Sandra Näslund från Kramfors Alpina vann i sitt tredje Olympiska spel sin efterlängtade medalj. Efter att ha placerat sig som femma i Sotji, fyra i PyeongChang fick Sandra äntligen guldmedaljen runt sin hals.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2022 18:18

Tidigt i morse svensk tid avgjordes seedningsheatet, där Sandra, som vunnit nio av tio tävlingar den här vintern, visade klass när hon fullkomligt krossade motståndet. Hon var snabbast och nära två sekunder (1.85) före tvåan Fanny Smith, Schweiz. Den andra svenska deltagaren, Alexandra Edebo, IFK Mora Alpina, placerade sig på tionde plats vilket innebar att förutsättningarna fanns för att de båda svenskorna skulle potentiellt innebar att de inte skulle möta varandra förrän i medaljfinalen. 

"Visste det var ett tufft heat"

Efter att båda svenskorna tagit sig vidare från åttondelsfinalerna vart det ett tufft motstånd som väntade Alexandra i fjärdedelsfinalerna med Brittany Phelan, CAN, Andrea Limbacher (AUT) och Fanny Smith (SUI). Efter den första startsektionen låg Alexandra i ledning med de andra tjejerna jagandes tätt bakom. I en tuff duell med Fanny Smith blev det väl trångt i mittendelen av heatet där Alexandra krokade ihop med de andra och därmed missade vidare avancemang. Edebo slutade på 13e plats.

– Jag visste att det var ett tufft heat, väl i ledning gjorde jag sedan allt jag kunde för att stänga för Fanny som jagade bakom. Sen gav hon igen i nästa sväng och då blev det för tight. Jag tappade balansen och sen var det kört, sa en besviken Alexandra till Discovery.

Snöfallet som präglat hela tävlingen ökade i intensitet men det var inget som hindrade Sandra i semifinalen som återigen ledde från start till mål. Mycket på grund av hennes fantastiska starter.

Bärgade efterlängtat OS-guld

Väl i finalen var det idel välbekanta namn som skulle försöka matcha den suveräna svenskan. Fanny Smith, Marielle Thompson, och Daniela Mair (GER). Starten gick och återigen var det Sandra som tog täten men det ihärdiga snöfallet gjorde resan betydligt mer böljande och spännande än de tidigare heaten. I mitten av medaljheatet var de tre bakomvarande i kontakt tätt bakom. Men Sandra visade mästarklass och med kirurgisk precision kunde hon hålla undan från konkurrenterna. Därmed säkrade hon ett efterlängtat OS-guld. Hon vrålade ut sin lycka när hon korsade mållinjen.

– Det betyder oerhört mycket för Sandra, hon har jobbat oerhört hårt och får nu stå högst upp på pallen. Det är ett livsmål för henne, säger tränaren Eric Iljans till Discovery.

Utöver guldmedaljen blev det dramatiskt i mål. Den preliminära bronsmedaljören Fanny Smith blev diskad och i stället gick bronset till Daniela Mair efter de haft en tuff fajt på målrakan.

Redan imorgon är det fler OS-medaljer på spel när det är herrarnas tur. Fyra svenskar är redo för start när kvalet startar 04.30 och finalerna 07.00 svensk tid (Viktor Andersson, Elliott Baralo, Erik Mobärg och David Mobärg). 

Resultat Skicross OS damer

1. Sandra Näslund, Sverige
2. Marielle Thompson, Kanada
3. Daniela Mair, Tyskland
4. Fanny Smith, Schweiz

13. Alexandra Edebo, Sverige 

Se hela resultatlistan här >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info