Hoppa till sidans innehåll

Uttagning av svenska skicrosslandslaget 2022/2023

11 MAJ 2022 14:00
Efter en säsong med stora framgångar på Världscupen, Europacupen och OS förbereder Ski Team Sweden Skicross mot säsongen 2022/2023. Här hittar du landslaget som representerar Sverige på den internationella arenan kommande säsong.
  • Uppdaterad: 11 MAJ 2022 14:00

Det svenska skicrosslandslaget har en fin säsong i ryggen med stora framgångar i världscupen och på OS. Bland annat tog Sandra Näslund, som bekant, 12 världscupsegrar och OS-medalj av ädlaste valör, och på herrsidan har David Mobärg legat i topp och tagit tre pallplatser. Under kommande säsong väntar bland annat världsmästerskap i Georgien som bland annat bjuder på lagtävling för första gången. 

Landslaget är uppdelat i tre grupper, A, B och C, utifrån ranking och förutsättningar. Åkarna i grupp A kommer att tävla i Världscupen och tanken är att även åkarna i grupp B kommer att åka på Världscupsnivå beroende på förutsättningar. Åkarna i grupp C har också chansen att tävla i Världscupen men också i Europacupen.

– De uttagna åkarna i grupp C kommer att träna under hösten med grupp A och B och beroende på hur det går kommer vi att se vad som är bäst, att tävla i Världscupen eller Europacupen under kommande säsong, säger Eric Iljans, huvudtränare för Skicrosslandslaget. 

Viktor Andersson lade elitkarriären på hyllan efter SM 2022 men kommer in och gör ett gästspel under sommaren. Planen är att samla åkarna för gemensam träning under sommaren där Andersson kommer att hjälpa till med fysträningen.

Landslaget

Dam/Herr

A

Sandra Näslund, Kramfors Alpina

Alexandra Edebo, IFK Mora 

David Mobärg, Edsåsdalens SLK

Erik Mobärg, Edsåsdalens SLK

B

Elliott Baralo, Åre SLK

Fredrik Nilsson, Åre SLK

Linnea Mobärg, Edsåsdalens SLK

C

Ida Hellström, Täby SLK

Erik Wahlberg, Kungsbergets AK 

Personal

Eric Iljans, förbundskapten

Michael Forslund, tränare

Tero Ukkonen, service

Jeanette Berggren, fysio (vinter)

Petra Ek, fysio (vinter)

+ en vakans, service

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info