Hoppa till sidans innehåll

Viktor Andersson lägger skidorna åt sidan

01 APR 2022 11:36
En av skicrosslandslagets mest rutinerade åkare avslutar karriären när Viktor Andersson gör sin sista säsong som elitåkare. – Det känns ganska naturligt, säger Vemdalsåkaren som hoppas kunna fortsätta sprida skicrossglädje på annat sätt.
  • Skapad: 01 APR 2022 11:36

Efter tio starka år som del av det svenska skicrosslandslaget där Viktor Andersson samlat 105 världscupstarter, varit med på fem världsmästerskap och två OS, är det dags att gå vidare och göra annat. Men först efter en sista anhalt kommande helg. 

– Det blir sista säsongen nu, så nu är jag klar med skicross som aktiv elitåkare, efter SM. Vi ska åka SM i Järvsö och sen hänger jag upp de berömda skidorna på kroken och går vidare förhoppningsvis.

Juniormästare i störtlopp - i Norge

Viktor Andersson gick på skidgymnasiet i Sollefteå men satsade då på alpint. Han var bland annat den första svensken att vinna ett norskt juniormästerskap och det i störtlopp, före namnkunniga norrmän som Alexander Aamodt Kilde och Henrik Kristoffersen. Men motivationen fanns inte riktigt och istället riktade han blickarna mot skicross. 

– Det var en ny utmaning. Jag kände att jag hade gjort svenska och norska tävlingar i alpint och jag hittade ingen motivation i det. Och så halkade jag in på ett bananskal. Jag tror det är oundkomligt när man pratar om skicross, ofta så finns det där och så tycker man det är så otroligt kul, så det här måste jag fortsätta utvecklas i.

Minns debuten i Nakiska

Det gick snabbt framåt för Andersson som fick åka Europacup och sedan gjorde världscupdebut i Nakiska, Kanada, 2012. Han kommer tydligt ihåg den första tävlingen på högsta nivå där han var tvåa ut ur startgrindarna. Sedan blev det inte riktigt som han tänkt sig när legendaren Tomáš Kraus visade vem som bestämde.

– Han tryckte ut mig i första svängen så jag missade käppen, så jag tog mig inte en käpp i första tävlingen och det var där min världscupresa började, säger Andersson och skrattar. 

Viktor_Andersson_21_22.jpg

Viktor Andersson, Vemdalens IF, slutar efter SM i Järvsö. Foto: Ski Team Sweden Alpine

Första pallen - oslagbar

Det har blivit sju pallplatser på världscupnivå varav två vinster och bästa VM-resultatet kom i Solitude 2019 där han slutade sjua. Och det finns många goda minnen att ta med sig in i nästa avsnitt av livet.

– Första pallplatsen är oslagbar. Det är först och främst en känsla man aldrig haft. Det är nånting man har strävat efter länge så den smäller högt. Även om det var en tredjeplats så var det coolt att få stå på pallen, säger han och fortsätter:

– Och andra vinsten, första vinsten var ett kvalrejs som inte blev ett rejs och andra vinsten fick jag gå i mål med gul väst. Sämst i kvalet och vinna finalen och höra nationalsången. Då blev det på riktigt på ett helt annat sätt. Det där är toppen på skicrossberget för mig. 

Hoppas kunna glädja andra

Nu väntar ett annorlunda liv för Andersson som hoppas kunna inspirera andra att göra samma resa som han. 

– Det känns ganska naturligt. Jag sa alltid att jag skulle sluta när det inte är kul längre och nu ser jag en horisont framför mig där jag tror jag skulle ha mer glädje i att lära andra människor att hitta glädjen i det som jag så länge haft som min uppgift i livet, kan man säga, säger Viktor Andersson.

Se när Viktor Andersson tackar för sig i Fjällstugan >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

svenskaspel

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info