Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Danielsson/SSF

Niklas Mattsson OS-nia i slopestyle

11 FEB 2018 08:50
Det blev en knackig inledning på finalen men i andra åket ställde Niklas Mattson, Leksands snowboard & freestyleklubb, äntligen ett åk som gav honom en niondeplats i sitt andra OS. En klar förbättring mot Sotji där han kom 21:a.
  • Skapad: 11 FEB 2018 08:50

– Det har varit några fantastiska dagar här i PyeongChang. Bara träningen här har gett mig så otroligt mycket, säger Niklas.

Snowboard slopestyle är en förhållandevis ny gren i OS, det är endast andra gången som disciplinen är med på schemat. Niklas deltog även i Sotji då det var premiär för snowboard slopestyle men där lyckades han inte lika bra som nu och slutade på 21:a plats. Något som han slog med råge här i PyeongChang.

Till skillnad mot kvalet så sken solen över slopestyleparken och de värsta motvindarna var som bortblåsta. Skönt att det var bättre förhållanden under finalen så att alla fick chansen att tävla på lika villkor.


Niklas Mattson med en grab under finalen. Foto:  Bildbyrån.

Niklas kvalificerade sig till finalen som tolfte och sista man. Fältet bestod av världsåkare däribland Niklas.

– Bara att ta sig till en OS-final känns som guld för mig så jag var otroligt peppad inför finalen, säger Niklas.

LÄS MER: Niklas Mattsson klar för OS-final

Till skillnad mot kvalet där det är två åk avgörs finalen genom tre åk, där det bästa räknas.  Det betyder att det finns fler tillfällen att få till det perfekta åket.

Niklas första åk gick inte riktigt enligt plan och gav endast 38,43 poäng. Men han revanscherade sig snabbt genom att ställa ned ett helt okej andra åk som gav 74,71 poäng.

Efter andra åket låg han sjua och hade ett åk kvar för att förbättra sin placering. Åket började kanon och såg ut att bli hans bästa men så kom ett försmädligt misstag när han skulle göra en Miller flip.

– Ja, tyvärr var det under mitt enklaste trick som misstaget kom, så det var lite surt. Men sånt är livet. Hade jag fått ned åket så hade jag varit uppe där, men det är skönt att veta att jag har i finalen att göra. Så det är mycket positivt jag tar med mig till Big air’en, säger Niklas.


Niklas Mattsson, sportchef Stefan Karlsson och förbundskapten Jocke Hammar. Foto: Erik Danielsson.

Det blev en oroligt spännande tävling där OS-guldet till slut togs av blott 17-åriga ”underbarnet” Red Gerard från USA och kanadensaren Max Parrot puttade ned sin landsman Mark McMorris när han satte ned sitt allra sista åk.

– Han har en bra flavour och har varit stark under hela uppladdningen så jag är inte förvånad att han vann, säger Niklas.

Nu laddar vi om för Big Air-tävlingen där kvalet avgörs onsdagen den 21 februari 01.30 (svensk tid), följ oss då!

Resultat snowboard slopestyle 11 februari

1) Redmond Gerard, USA, 87,16
2) Max Parrot, CAN, 86,00
3) Mark McMorris, CAN, 85,20

9) Niklas Mattsson, 74,71

Komplett resultat (länk, officiell webbplats PyeongChang2018)

Skribent: Lotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info