Hoppa till sidans innehåll
Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN

Mattsson klar för OS-final i big air

21 FEB 2018 11:31
Efter det första hoppet låg Niklas långt ifrån de sex som gick vidare till final. Det var höga poäng i toppen och han var tvungen att få till ett perfekt hopp för att ta sig vidare. Och som han gjorde det.
  • Skapad: 21 FEB 2018 11:31

Niklas hade lottats in i det första kvalheatet, ett riktigt getingheat där många av världens bästa åkare fanns med. Totalt gjorde 34 åkare upp om de 12 finalplatserna, för att gå vidare till final krävdes det att placera sig topp-sex. Det bästa av endast två hopp räknas. Niklas satsade och fick nästan till ett perfekt hopp.

– Jag var så nära att sätta det första hoppet. Tyvärr var jag lite tidig på kicken och fick inte till hastigheten på rotationen så jag blev tvungen att sätta ned handen. Det var väldigt nära att jag hann runt, berättar Niklas.

Men det är små marginaler och nu blev det press på Niklas att få till det andra och sista hoppet. Eftersom han startade i slutet på i heatet hade han koll på vad som behövdes – att sätta ett nästintill felfritt hopp.

– Ja det blev lite onödigt nervös mot om jag hade satt det första. Jag ville ju så gärna gå till final och det blir extra press när det är ett OS, säger Niklas.


Niklas Mattsson grejade finalplatsen. Foto: Bildbyrån.

Men han grävde djupt i erfarenhetsbanken, höll nerverna i styr och landade sin backside 1620 (fyra och ett halvt varv) perfekt.  Den gav honom 90,00 poäng och tog honom vidare till final.

– Jag kollade reprisen medan jag väntade på poängen och redan då insåg jag att det skulle räcka. Helt fantastiskt att jag lyckades sätta det, så himla skönt!

Resultatet räckte långt, Niklas slutade på andra plats i sitt heat och kan nu ladda mot lördagens final som blir historisk. Det är den allra första i den olympiska historiken eftersom det är första gången som big air finns med på tävlingsschemat.

– Jag kommer gå fullt ut i finalen och göra allt jag kan för att hamna på pallen. Nu är det inte samma press så jag bara gå ut och ha kul och försöka plocka fram de tricks som behövs för att ha chans på en medalj, säger en taggad Niklas Mattsson.

Komplett kvalresultat (länk till FIS)

Skribent: Lotte Jernberg

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info