Hoppa till sidans innehåll
Foto: JON OLAV NESVOLD/BILDBYRÅN

Niklas Mattsson klar för OS-final i slopestyle

10 FEB 2018 13:37
Efter missar i första åket var Niklas Mattsson, Leksands snowboard & freestyleklubb, tvungen att ställa ned sitt sista åk för att ha en chans att gå till final. Genom stort taktiskt genomförande under svåra förhållande levererade han.
  • Skapad: 10 FEB 2018 13:37

– Jag känner stor lättad efter en tung dag på jobbet. Det var skönt att ta sig vidare till kvalet för när man kommer till final då är det bara att köra, där har man inget att förlora, säger Niklas som kommentar till finalplatsen, som han verkligen fick kämpa för.

Våra svenska deltagare, Niklas Mattsson och Måns Hedberg, kvalade i olika heat.

– Det första heatet, där Niklas gick, var fantastiskt spännande och kul. Målet förr dagen var att gå till final och det lyckades han ju med, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet.

Men det var inga enkla förhållanden i parken. Motvinden i slutet av banan ställde till med besvär för de flesta åkarna, det var få som klarade av att göra rena åk. Niklas var på väg att få till ett bra första åk, som antagligen hade räckt till final, när motvinden ställde till det även för honom.

– Det såg sjukt bra ut på träningen och i början av tävlingen men så ökade motvinden speciellt vid de sista hoppen vilket ställde till med problem, berättar Stefan.

Nu hängde allt på att få till det andra och sista åket för att gå till final. Det skulle visa sig att det blev ännu mer svåråkt i andra åket. Endast två åkare lyckades öka sina poäng, en av dem var Niklas Mattsson. Han minskade svårigheten på hoppet, där motvinden var som värst, och lyckades landa där många föll.


Niklas i kvalåket. Foto: Bildbyrån.

– Bra taktiskt kört av Niklas. Han kände i uthoppet att han hade för lite fart, så istället för att gå för det hopp han hade tänkt så gjorde han en 900 istället som han ställde ned. Så det får man ge honom en eloge för, säger Stefan.

Niklas var inte bara taktisk under åket. Innan det var dags beslutade han att ta av sig jackan och åka i bara fleecetröjan, för att på så sätt minska luftmotståndet.

– Vi hade pratat om det redan på morgonen och eftersom han kom kort i första åket så var det bara att ta av jackan, säger Stefan.

Vilket visade sig vara en bra taktik. Endast 0,93 poäng före finländaren Tonteri tog Niklas den sjätte och sista finalplatsen.

– Nu vill vi göra allt för att Niklas ska ha en bra uppladdning i morgon. Att han ska ha kul, åka snowboard och visa sina skills och bara njuta av att vara i en OS-final. Det är få förunnat!

Finalen avgörs på söndag kl 02.00 (svensk tid)

Tyvärr gick det inte lika bra för vår andra åkare Måns Hedberg som föll illa i av den svåra motvinden.

LÄS ÄVEN: Fall för Måns Hedberg i slopestylekvalet

Skribent: Lotte Jernberg

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info