Hoppa till sidans innehåll

OS-premiär för Big air – Niklas Mattsson revanschsugen

20 FEB 2018 16:03
För första gången någonsin är Big air med på OS. Snowboardåkaren Niklas Mattsson blir där med historisk när han som den första, och enda svenska deltagaren ställer sig på start.
  • Skapad: 20 FEB 2018 16:03

– Allt känns jättebra och jag är så revanschsugen efter niondeplatsen i slopestyle! säger Niklas Mattsson som är på mycket gott humör.

Efter ett uppehåll i tävlingsschemat för snowboardåkarna är det nu äntligen dags att ge sig in i hetluften igen. Denna gången är tävlingsformen Big air (ett enda stort hopp) som alltså gör premiär som OS-gren.

– Det är verkligen kul att Big air äntligen är med på OS. Niklas träningen har gått jättebra. Han är i god form och är mycket laddad så vi ser verkligen fram emot morgondagens tävling, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Det är en otroligt hård konkurrens med de bästa åkarna i världen på plats, alla utom X-Games-vinnaren Sven Thorgren. Så det svåraste blir att passera kvalet, där 36 åkare ska sållas ned till endast 12.


För allra första gången deltar Big air som en gren under OS. Foto: SSF.

Själva hoppet är inte jättestort, men välbyggt med en lång landningsstäcka. Det enda problemet är vinden, som visat sig bli svår att tackla i nästan alla alpina tävlingar.

Det som gör det extra svårt här är att det har varit motvind i själva backen ned mot hoppet för att sedan byta till medvind vid uthoppet, något som kan göra att de flyger väldigt långt och kan ha svårt att orka hålla sig på fötterna.

Men Niklas hade tur i lottningen, han kommer starta i det första kvalheatet och enligt prognosen ska vädret vara mest stabilt då.

– Vi håller tummarna för att Niklas tar sig vidare till final för där kan allt hända. Men det kommer bli ett fantastiskt kval. Vi har sett många vassa åkare från Norge, Kanada, USA och Finland, men sätter Niklas det han har visat på träning då går han vidare utan problem, säger sportchef Stefan Karlsson.

Följ Niklas framfart i luften kl 01.30 svensk tid.

Vi skulle egentligen ha fler åkare till start men både Sven Thorgren och Måns Hedberg har skadat sig och kan inte delta. Men Sven finns ändå på plats i PyeongChang och kommer självklart stötta Niklas allt han kan.

Skribent: SSF

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info