Hoppa till sidans innehåll

ProgSession – snowboardsatsning för tjejer

15 MAJ 2018 16:34
För andra året i rad arrangerades ett unikt snowboardcamp i Svanstein. Fjorton svenska och finska åkare fanns på plats. Det speciella med det? Det var bara tjejer.
  • Skapad: 15 MAJ 2018 16:34

Det finns en hel drös med duktiga snowboardprofiler i Sverige som exempelvis Sven Thorgren, Niklas Mattson och Måns Hedberg, listan kan göras lång, men du måste långt ned i listan innan du hittar den första tjejen.

– Problemet i Sverige är ju att vi inte har några världstoppkvinnor som andra kan inspireras av. Vi behöver få fler tjejer att delta i tävlingarna så att det blir en gemenskap och ett skönt häng, säger Marina Minetti som i många år engagerat sig i tävlingsarrangemang och camps för kvinnliga snowboardåkare.Allt startade för några år sedan under "Piece of cake", en slopestyletävling som var öppen bara för tjejer. Marina som var medarrangör började diskutera med dåvarande huvuddomaren Stefan Karlsson, att något måste göras för att få fler tjejer att åka och så småningom tävla i snowboard.

– Något år senare när Stefan blivit sportchef på Svenska Skidförbundet fortsatte vi planera för hur vi skulle kunna lyfta tjejerna, säger Marina.

Resultatet blev ett utvecklingscamp som gavs namnet Progession session (förkortas oftast till ProgSession) där några av de bästa tjejerna bjöds in. I år genomfördes campet för andra året i rad i Svanstein. På namnet kan man tro att det ligger någonstans i Alperna. Men vi ska nästan så långt upp i Sverige det går, 112 km norr om Haparanda och bara "ett stenkast" från den finska gränsen.

– Det har varit helt magiskt att få vara där, det är egentligen stängt men de öppnar bara för oss. Så vi har haft hela stället för oss själva. Och det har varit fantastiskt för tjejerna att få uppleva att något görs bara för dem, det är de inte vana vid!

Närheten till Finland, och det faktum att Marina själv är finländsk, gjorde att campet i år gjordes tillsammans med det Finska snowboardförbundet som skickade fyra åkare till Svanstein.

– Det var väldigt positivt, både för de svenska och finska tjejerna. Finland har kommit mycket längre än oss, de har många riktigt duktiga åkare. Så de svenska tjejerna fick en riktig pep av att se och även lära känna de finska tjejerna.

För att inspirera och pusha tjejerna framåt engagerades två meriterande tränare, Zebbe Landmark och finska Sara Säkkinen.

– Förändringen sker ju inte över en natt, men det har skett en stor utveckling bland de tjejer som har deltagit och det är kul. Vi vill ge kvinnlig snowboardåkning en plattform, därför vill vi fortsätta att bygga och utveckla konceptet så att vi kan lyfta tjejerna ytterligare, upp till nästa nivå, säger Stefan Karlsson, sportchef för snowboard på Svenska Skidförbundet.

Det lyckade initiativet har gett mersmak och till nästa år finns tankar på att utöka satsningen med ett kortare helgläger i början av säsongen. Ryktet om ProgSessions framgång har börjat sprida sig runt om i Sverige, flera anläggningar har tagit kontakt med Marina och vill att lägret förläggs hos dem.

– Det är så härligt att förbundet har visat klart och tydligt att de också vill satsa på tjejerna, det gör arbetet mycket lättare! avslutar Marina.

Skribent: Lotte Jernberg

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info