Hoppa till sidans innehåll
Foto: Illustration: Schneestern

Så här blir OS-slopestylebanan

01 NOV 2017 18:09
Exakt 100 dagar kvar till invigningen avslöjar internationella skidförbundet (FIS) hur slopestylebanan kommer se ut under OS i PyeongChang i februari.
  • Skapad: 01 NOV 2017 18:09

– Som jag vill minnas så har det tidigare aldrig släppts en så deltaljerad skiss offentligt av en bana  tidigare. Det kan ge stora fördelar till de åkare som verkligen tar sig tid att studera skisserna, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeskiing på Svenska Skidförbundet.

Redan under FIS höstmöte i oktober fick Stefan och de andra deltagarna se en första skiss på hur slopestylebanan skulle se ut under de olympiska spelen i PyeongChang. Nu har det slipats vidare på detaljer och i dag, exakt 100 dagar innan spelen startar, kom så de slutliga skisserna.

– Det är intressant med ett så detaljerat underlaget eftersom åkarna redan nu mentalt kan testa olika kombinationer av trick för att på så sätt vara mer förberedda, säger Stefan.

Mycket stämmer fortfarande med den testbana som användes under de för-olympiska tävlingarna i Phoenix Park i februari 2016. Men det tyska företaget Schneestern, som ansvarar för designen, har vässat designen ytterligare.

Railsen har spegelvänts och två hopp har bytt plats, bland annat för att förbättra möjligheten till bättre kameravinklar för tv-produktionen. Nya åklinjer har adderats och banan har öppnats upp i vissa sektioner för att kunna ge åkarna större möjlighet att nyttja och visa på individuell kreativitet. Genom dessa förbättringar hoppas Schneestern kunna ge tittare runt om i världen en spektakulär upplevelse under OS.

– Nu gäller det bara att Schneestern lyckas leverera det som visas på pappret, så att verkligheten stämmer med skissen när vi väl kommer dit. Annars kan vi få lite huvudbry, säger Stefan.

Banan är, enligt Stefan, väl sammansatt och får bra betyg av våra svenska åkare, de gillar speciellt railkombinationerna som är bättre än i Sotji. Däremot kunde hoppen gärna ha fått varit lite högre.

Flera av de svenska åkarna är erkänt duktiga hoppare och har rönt stora framgångar i Big Air, som exempelvis snowboardåkaren Sven Thorgren och dessutom freeskiåkarna Emma Dahlström och Henrik Harlaut som båda vann totala världscupen i Big Air förra säsongen.

Stefan har ytterligare en liten kritik, på ett ställe finns det tre hopp där det istället borde ha varit två, där tror han att det kommer bli svårdömt. Men betyget blir ändå godkänt:

– Det är överlag en bana som passar oss bra, så vi är laddade för stordåd, avslutar Stefan.

Några detaljbilder från banan. Illustrationer: Schneestern.

Skribent: Lotte Jernberg

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info