Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joakim Hammar

Thorgren gör comeback och vinner Air & Style

24 NOV 2018 15:46
Efter en skadedrabbad säsong visade Sven Thorgren ikväll att han är tillbaka - och det med bravur - när han vann Air + Style-tävlingen i Peking, Kina, under världscupen i Big Air.
  • Uppdaterad: 24 NOV 2018 15:46

– Det känns fantastiskt, jag pushade mig själv till absoluta max och lyckades leverera. Så glad att vara tillbaka, säger en överlycklig Sven på telefon direkt efter finalen.

Om man bortser från X-Games i Oslo i våras så har Sven inte tävlat sedan våren 2017.

– Jag är så jäkla glad, det betyder så otroligt mycket att få göra det nu efter hela skadeperioden. Det finns inte ord, det är svårt att tro att något sådant här ska hända när man varit skadad ett år. Man trodde typ av man var ute ur gamet, fortsätter han.

Men under lördagens final rådde det ingen tvekan om att det är i snowboardtoppen som han hör hemma.

– Helt fantastiskt! säger en mållös förbundskapten Joakim Hammar när det står klart att Sven vunnit finalen.

För det blev en väldigt öppen final med hög nivå där många av de favorittippade åkarna kraschade. Innan det tredje och avgörande åket fanns det fortfarande ingen given vinnare.

Sven, som hade högsta poängen i kvalet, var sist ut och inför hans avslutande trick, en frontside triple cork 1440º, stod det mellan honom och japanen Takeru Otsuka.

– Jag trodde att det var japanen som skulle ta hem det. Men jag visste att om jag skulle landa det perfekt så skulle jag vinna. Men eftersom jag inte hade satt det där tricket, bara satt det i stora hopp tidigare och det här är en annan förutsättning. Det är första gången för mig att kunna sätta det tricket. Så mycket tro hade man väl inte inför det sista utan försökte såklart bara göra sitt bästa. Sedan när jag landade, det var bara så kul.

Det var tufft motstånd, och Måns Hedberg tog en hedervärd sjätteplats.

Det var nämligen 11 åkare i finalen efter att domarna under kvalet feldömt ett trick av österrikaren Clemens Millauer, en 1080 istället för en 1440. Det konstaterades dock först efter att kvalet var avslutat när domarna sett tricket i repris. För första gången någonsin tog domarna beslutet att ändra Millauers poäng och kvalresultat i efterhand.

Måns, som säkrat en finalplats, riskerade nu att stå utanför lördagens final. Men för att det skulle bli rättvist bestämde arrangörerna därför att både Clemens och Måns skulle gå till final.

Österrikiskan Anna Gasser, som inför tävlingen i Peking som första kvinnliga snowboardåkare landat en cab triple cork, tog hem segern för damerna. Japanskan Miyabi Onitsuka tog på nytt silver, hon kom tvåa även i Modena, och kanadensiskan Laurie Boulin fick brons.

Resultat Världscupen i Big Air - Air & Style, Peking, Kina

Herrar. Hela listan här

1. Sven Thorgren, Solletuna Snowboardklubb, 184.00

2. Takeru Otsuka, Japan, 176.25

3. Clemens Millauer, Österrike, 169.00

 

6. Måns Hedberg, Bollnäs AK, 149.00

 

Damer

1. Anna Gasser, Österrike, 182.25

2. Miyabi Onitsuka, Japan, 176.00

3. Laurie Boulin, Kanada, 156.00

 

Kontaktperson

Förbundskapten Joakim Hammar 076-8827814

 

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info