Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joakim Hammar Framtida OS-slopestylecourse.

Världscup i slopestyle med försmak av OS

19 DEC 2018 19:58
Det är inte i vilken bana som helst som de svenska åkarna kör världscupen i slopestyle på snowboard, 20-21 december. Genting Secret Garden i norra Kina kommer att stå som värd för snowboard och freeskiing under vinter-OS i Peking 2022.
  • Skapad: 19 DEC 2018 19:58

Våra svenska representanter: Niklas Mattson, Leksand Snowboard & Freestyleklubb, och Måns Hedberg, Bollnäs AK, från snowboardlandslaget, och Jesper Landmark, Sälens IF, från utvecklingslaget har tre träningsdagar (x tre timmar per dag) i bagaget med sig in i torsdagens kval.

Att få så mycket träning innan en tävling är en lyx vanligtvis bara förunnat deltagare i OS och X-Games, förklarar förbundskapten Joakim Hammar.

– Med tanke på hur god tid man är ute i när man kör en världscup här redan 2018, känns det som att vi verkligen har en OS-slopestyle att se fram emot. Hoppen går att bygga riktigt stora och railsektionen har man inte belamrat med lika många railalternativ som i Pyeongchang, utan istället byggt allt lite 'luftigare,' vilket öppnar upp för kreativa linjeval.

Efter den första träningsdagen hade svenskarna relativt mycket feedback till Schneestern som bygger banan, varav mycket handlade om att “få till vinklarna på hoppen perfekt” och att skrapa bort färg på railsen och vaxa dem för bättre glid, enligt Joakim.

Således har banan blivit bättre och bättre.

– Coursen är faktiskt riktigt fet, vilket man kanske inte räknar med generellt när man åker till Kina för att köra slopestyle eftersom de inte har så mycket erfarenhet att arrangera en sån här tävling, konstaterar Måns Hedberg.

Niklas Mattsson har hunnit göra allt det ska han ska inför kvalet, som att känna på alla sina tävlingstrick.

– Allt är planerat och klart in i minsta detalj, säger han med ett smile.

Jesper Landmark, som gjorde sin slopestylevärldscupdebut i Seiser Alm, Italien i mars i år, är lika taggad. “Det är den överlägset bästa slopestylecoursen jag har tävlat i,” blir hans betyg.

Under kvalet kommer det bara att vara ett heat, där de tio bästa åkarna går vidare till fredagens final. Dessutom kommer section by section-bedömning att tillämpas, något som vanligtvis bara brukar ske i finalen. Det innebär att domarna, som är indelade i grupper av två, har ansvar för olika sektioner av banan. (Det finns totalt sex sektioner.) Sedan finns det ytterligare ett domarteam, som är ansvarig för s.k. flowscore, där man framförallt tar trickvariationen i beaktning men även renheten och flytet i åket.

Det enda som möjligtvis skulle kunna påverka ett väl förberett blågult lag är vädret, eller rättare sagt vinden. Banan är vindkänslig eftersom den ligger belägen i ett kargt landskap utan skyddande skog. Förhoppningsvis står de kinesiska vädergudarna på svenskarnas sida.

Vad: Världscupen i slopestyle, Genting Secret Garden, Kina

När: Kval torsdag 10:30 (lokal tid), final fredag 13:00 (lokal tid) 

Tävlande svenskar

Niklas Mattsson, Leksand Snowboard & Freestyleklubb

Måns Hedberg, Bollnäs AK

Jesper Landmark, Sälens IF

Mer information: Genting Secret Garden World Cup 2019

Kontaktperson på plats

Joakim Hammar 076-8827814

 

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info