Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joakim Hammar Sven Thorgren efter att ha kommit tvåa i den tighta slopestylefinalen.

Sven Thorgren tar silver i 2019 Burton US Open

02 MAR 2019 01:01
En riktigt snöig fredag eftermiddag i Vail, Colorado skulle säsongens största slopestyletävling avgöras. Och för Sven Thorgren var det riktigt nära att bli guld i finalen.
  • Uppdaterad: 02 MAR 2019 01:01

– Det var otroligt skönt. Jag hade en ganska utmanade träning för det kom in snöoväder då och då som ändrade lite på farten, så det var skönt att få ställa ner första åket. Sedan hade jag önskat att jag hade kunnat steppa upp det lite i de två andra åken men ändå otroligt nöjd.

– Samtidigt vill man ändå mer, framförallt som man får chansen som det var nu. Jag är 90 procent nöjd, säger silvermedaljören med ett skratt.

Innan finalen hade Sven pratat om att det gällde att kunna hantera det analkande vädret. För visst blev det ett väderomslag. Borta var semifinalens strålande solsken och lysande blå himmel, istället fick finalåkarna tampas med kraftiga snöfall och blåst. Efter damernas final var det t.o.m. osäkert ett tag om herrarnas final överhuvudtaget skulle köras.

Men final blev det.

I finalen hade åkarna tre åk på sig, där poängen från det bästa åket räknades. Slopestylecoursen hade sex features, vardera värt 10 poäng, med en totalpoäng på 60. Lägg till detta en flowpoäng på upp till 40 poäng.

Sven, som kvalat in som nia till finalen, startade som andra man. Och vilket första åk han ställde ner, med bl.a. en backside 1440 stalefish på sista hoppet, som gav honom en totalpoäng på 79.6 (trick score: 44.4 + flow score: 35.2).

Teknik och stil en masse tog honom upp till förstaplatsen, vilket han behöll ända till Redmond Gerrard (som var den bäst kvalificerade åkaren) droppade in och övertog ledningen.

I det andra åket fick Sven en poäng på 33.7 (efter att ha missat lite på en landning) men lyckades ändå behålla andraplatsen.

Inför det tredje och sista åket var bara 1,3 poäng som skiljde ettan "Red" Gerrard, tvåan Sven och trean Mark McMorris åt. Kanadensaren var på jakt efter sin tredje raka Burton US Open-seger.

I det avgörande åket ändrades också åkarordningen så att ettan, tvåan och trean var sist ut. I slutändan rådde Mark McMorris inte på Sollentunasonen, och Sven i sin tur lyckades inte rå på amerikanen men slutade ändå på en fenomenal andraplats.

– Det är en fantastisk prestation att stå på pallen på den kanske mest prestigefyllda tävlingen, vid sidan av X-Games Aspen. Sven har varit på pallen en gång förut och då var det brons.

– Nu är det silver idag så nu är det bara guldet han har kvar att plocka här på US Open, säger en väldig glad förbundskapten Joakim Hammar.

Men det var ruskigt nära att det blev en guldpeng redan idag.

– Jag kände att om jag bara kunde få ner min cab 1260 i första åket cleant samt att få ner ett lite bättre railåk, vilket jag fick här idag så hade det kunnat räckt till en förstaplats. Det är väl det jag känner mig lite missnöjd med för själva åket i sig som jag gjorde idag var egentligen ganska enkelt för mig. Jag önskar att jag hade kunnat få det lite bättre, förklarar Sven.

– På samma sätt som man vill påminna sig om det man åstadkommit så vill man ändå sikta framåt och fundera på vad man hade kunnat göra bättre. Det var lite så jag kände sist när jag kom trea här för två år sedan, och det är lite så jag känner nu när jag kommer tvåa. Det är bara att steppa upp och satsa ännu hårdare.

Dock vann Sven även ”Burton Bonus Hit Award” (motsvarande ”best trick” i sista hoppet i banan), vilket gav honom ytterligare USD$5,000 USD utöver de USD$ 20,000 han fick för andraplatsen.

 

Herrar: Hela listan här

1. Redmond Gerrard, USA, 80.55

2. Sven Thorgren, Sollentuna Snowboardklubb, 79.6

3. Mark McMorris, Kanada, 79.20

 

Damer

1. Zoi Sadowski Synnott, Nya Zealand, 82.55

2. Julia Marino, USA, 80.35

3. Miyabi Onitsuka, 78.85

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info