Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joakim Hammar Slopestylebanan i Kreischberg, Österrike.

Årets första slopestylevärldscup i österrikiska Kreischberg

10 JAN 2019 16:45
Två år efter att det senast begav sig står Kreischberg, Österrike på nytt som värd för världscupen i slopestyle, 11-12 januari. Det är även här som den yngsta åkaren i det svenska utvecklingslaget kommer att göra sin världscupdebut.
  • Skapad: 10 JAN 2019 16:45

För Svedala representeras i den österrikiska skidorten av den erfarna landslagsåkaren Niklas Mattsson, Leksand Snowboard & Freestyleklubb, och av två åkare från utvecklingslaget: Jesper Landmark och William Mathisen, både hemmahörande i Sälens IF.

Måns Hedberg, Bollnäs AK, från landslaget skulle ursprungligen också ha tävlat men tvingades lämna återbud p.g.a. sjukdom. Han ersätts av Jesper, som gjorde sin världscupdebut förra året.

William Mathisen är kanske inte direkt ny i internationella tävlingssammanhang eftersom han redan hunnit samla på sig ordentligt med erfarenhet från World Rookie Tour (han vann bl.a. World Rookie Livigno 2018) men kommer i helgen att köra sin första världscuptävling.

– Han har haft fin utvecklingskurva senaste säsongerna och även nu under hösten så då tänkte vi att det är dags att ge honom chansen att också vara med, säger förbundskapten Joakim Hammar.

– Det blir kul, han går bara i nian - han har inte ens börjat gymnasiet än så han är verkligen en lillkille här. Det blir skoj, fortsätter Joakim med ett leende.

Det var god stämning under den inledande tränings(ons)dagen då laget fick mycket träningstid plus lite färskt puder i backen.

– Det har varit perfekt faktiskt. Fått lite nysnö så det har varit mjukt i hela coursen. Helheten är en väldigt, väldigt bra bana, säger Niklas Mattsson, som tävlat här två gånger tidigare - dels i VM 2015 och dels i världscupen 2017. 

För honom är veckans tävling avstampet på en intensiv period med tre världscuper i rad innan det blir SM på hemmaplan i Sundsvall.

“Han verkar trivas bra,” konstaterar Joakim.

– För Jesper och Williams del så hoppas jag att de kan hålla sig till den plan vi lägger upp nu och att de får chans att sätta sina planerade åk och inte blir för stressade av att det är andra världsstjärnor här och att de ligger på en tricktekniskt svårare nivå och så ska man försöka matcha det.

– Min ambition med dem är att de ska få lyckas ställa ner sina planerade kvalåk och så får man se hur långt dem räcker. Det är väl det viktiga känner jag för deras del.

Vad: Världscupen i slopestyle på snowboard, Kreischberg, Österrike

När: Kval fredag kl. 10.40 (lokal tid), final lördag 12.30 (lokal tid)

Tävlande svenskar 

Niklas Mattsson, Leksand Snowboard & Freestyleklubb

Jesper Landmark, Sälens IF

William Mathisen, Sälens IF

Kontaktperson på plats

Förbundskapten Joakim Hammar 076-8827814

Mer information: FIS Snowboard Slopestyle Weltcup - Kreischberg 

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info