Hoppa till sidans innehåll
Foto: Eva-Heidi Lindberg Samarbetet med Mountain Lodge är en win-win-situation för båda parter.

Ett sponsorskap – mer än ett medieköp

06 MAR 2019 16:46
”Mountain Lodge Stöten” sponsrar freeskilandslaget för att bygga sporten och ge fler åkare chansen, inte för den kortsiktigt ekonomiska uppsidan.
  • Uppdaterad: 06 MAR 2019 16:46

I juni 2018 presenterade Svenska Skidförbundet och freeski-landslaget stolt sin nya sponsor Mountain Lodge. Ett samarbetet som har gett det svenska freeski-laget möjlighet att fortsätta befästa sin position som en av de ledande nationerna inom sporten samtidigt som satsningen bidrar till att bereda vägen för nästa generation unga freeski-åkare på väg upp.

– Som bolag har vi varit involverade i sport under många år. Sport och i synnerhet freeski ger på många sätt stora fördelar för vuxna, barn och deras familjer och vi är stolta över att kunna bidra med stöd för att säkerställa att laget har de faciliteter, kit och träningsredskap de behöver " säger Henrik Johansson, delägare i Mountain Lodge.

Sedan starten på samarbetet har flertalet initiativ dragit igång. Bland annat hölls ett tjejläger kallat "Progression Session" på Mountain Lodge i januari. Lägret är en satsning på att utveckla svenska tjejers bräd- och skidåkning med fokus att skapa en miljö och stämning. Ett tillfälle då tjejerna kan känna sig bekväma och få utvecklas i sin egen takt.

Men det är inte bara freeski-verksamheten som vinner på sponsringen.


Ett gäng glada tjejer under Progression Session på Mountain Lodge. Foto: Eva-Heidi Lindberg

Sponsring, och aktiviteter kopplade till sponsring, som mediekanal har utvecklats starkt under de senaste åren. En av anledningarna är, att många företag har förstått att människor i allt större utsträckning gör val utifrån sina grundläggande värderingar när de bestämmer vilka varumärken de köper varor/tjänster från.

Sponsring ett utmärkt sätt för företaget att visa vad det står för. Rätt nyttjat ger en sponsringsrättighet och/eller ett event avsändaren möjlighet att nå igenom och närma sig målgruppen "på deras planhalva", där de är intresserade och mottagliga.

Istället för att vara en del av det vanliga mediebruset skapas en relation. 

Småföretag kan alltså få bra publicitet och skapa värdefull goodwill genom att sponsra ett lokalt lag, ett landslag, en händelse eller en bra sak – och det behöver inte kosta skjortan.

Men låt oss prata om elefanten i rummet.

Sponsring är en investeringstyp som historiskt såväl som i dagsläget ifrågasätts. Oavsett om ett företag sponsrar en tävling, en podcast, ett specifikt innehåll eller något annat – finns det okända faktorer att ta hänsyn till när det gäller avkastning på gjord investering.

Och dessa räcker tyvärr ofta för att hindra företag från att investera.

Men med några få saker i åtanke och välgjorda förberedelser, kan ett sponsorskap vara en av de bästa sakerna du gjort.


Foto: Eva-Heidi Lindberg

– Sponsring är ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande mellan två organisationer, de som sitter på rättigheterna, exempelvis ett landslag, och en finansiär, företaget. Även om rättighetsägaren kan dra nytta av produkter, tjänster eller finansiering som tillhandahålls av sponsorn, kan även sponsorn dra nytta på många sätt, säger Henrik Johansson och fortsätter:

– Avkastningen på investeringen går inte alltid att översättas direkt till kronor och ören. Även om ökad försäljning är viktig, måste fördelar som ökad varumärkeskännedom, 'brytandet av ny mark' inom sporten och goodwill tas i beaktning.

Sammantaget är sponsring för många företag, precis som för Mountain Lodge, en viktig del i marknadskommunikationsmixen som skall bygga det egna varumärket.

Idrottare som är framgångsrika, vars beteende stämmer med företagets egen värdegrund, och som framför allt tilltalar företagets målgrupp, kan vara en lysande investering.

Idealsituationen ur företagets perspektiv är självfallet att "bänkidrottaren i tv-soffan" väljer varumärke tack vare att den egna favoritidrottaren förespråkar just detta varumärke. En win-win-situation har uppstått.

Mountain Lodge – hämtar inspiration från fjället

Mountain Lodge är den största nyheten på boende- och servicesidan i Stöten. Hotellet har 26 dubbelrum, konferensmöjligheter samt en restaurang i två plan med plats för 200 sittande gäster.

Det som först slår en är den fantastiska inramningen som grundarna lyckats skapa. Redan från första stund känner du dig varmt välkommen och märker att besökarnas upplevelse är satt i centrum.

Det sägs att bakom varje klassiskt hotell finns en fantastisk historia, detta gäller även Mountain Lodge. De vill låta upplevelsen och miljön ta med besökaren ut på en resa – med inspiration från fjället.

– Ett minnesvärt hotellbesök består av många saker, inte minst den atmosfär som skapas av människorna. På Mountain Lodge återupplever vi våra egna minnen från tidigare resor och upplevelser, en känsla som många nu försöker återskapa i sina egna hem. Vi ville fånga den känslan och låta den uttrycka sig genom en familjär och härlig stämning på hotellet, säger Jenny Johansson, delägare i Mountain Lodge.

Skribent: Olof Söderbaum
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info