Hoppa till sidans innehåll

Lyckad premiär för snowboard-ledarutbildning

02 APR 2019 16:42
En efterlängtad utbildning har äntligen sett dagens ljus. För första gången någonsin genomförde Svenska Skidförbundet en tvådagarsutbildning för snowboardledare.
  • Uppdaterad: 02 APR 2019 16:42

– Vi visste att det fanns ett stort behov av ledarkurser inom snowboard, men att det var så stort överraskade oss. Vi blev till och med tvungna att tacka nej till fler intresserade. Det vittnar om hur stort intresset är föLyckar denna typ av utbildningar, berättar Stefan Karlsson, sportchef för snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet.

Det var 20 förväntansfulla deltagare som samlades för två heldagar i vackra Kläppen. En av dessa var Magnus Hedlund, Västra Ämtervik IF. I december startade han och två vänner en helt ny snowboardsatsning, som direkt blev en stor succé. De hade räknat med 20 barn, men när säsongen var slut kunde de räkna in 65 barn som under vintern har prövat att åka snowboard en eller fler gånger.

LÄS MER: Västra Ämterviks IF – från 0 till 65 snowboardåkande barn 

– Det är mer seriöst inom snowboard i dag, jämför med när jag själv började, det var kul att se. Jag har åkt en hel del snowboard och även jobbat som snowboardinstruktör men aldrig varit på någon av förbundets ledarutbildningar. Men nu behövde jag få lite mer inblick i snowboarden som sport och hur de tänker, säger Magnus som var mycket nöjd.

– Utbildningen hade ett mycket bra upplägg med en bra fördelning mellan teori och praktiska övningar. Dessutom var det väldigt bra föreläsare. Ett aha-moment var när jag lyssnade på Camilla Rundberg som belyste genusperspektivet inom utbildning. Hur man pratar med och tänker olika kring killar och tjejer. Där fick jag verkligen något att fundera på, hon var verkligen jätteduktig.

Förutom den planerade utbildningen ges det också möjlighet till erfarenhetsutbyte och nätverkande.

– Det var mycket intressant att träffa andra likasinnade som också jobbar med snowboard. Vi hade mycket gemensamt och vi fortsätter att stötta varandra i en Facebook-grupp som heter Snowboardledarna där även Mattias Hägglund ingår. Mattias har varit ett jättebra bollplank för oss i föreningens nya snowboardsatsning. Vi har bland annat fått mycket tips kring att bygga en park, säger Magnus.

Ledare under utbildningen var Mattias Hägglund, Vännäs NIU snowboard, Markus Rehn, Malungs NIU snowboard, Per Gysenius, SISU Idrottsutbildarna och Camilla Rundberg som driver Svenska Skidförbundets jämställdhetsprojekt SkiEquality. De hade, tillsammans med Jocke Hammar, förbundskapten för snowboard, satt ihop utbildningen.

– Jag är väldigt nöjd och stolt över att vi äntligen har fått till denna utbildning. Vi har sett ett stort behov och fått många frågor, exempelvis från personer som Magnus, som vill starta snowboardverksamhet i hemmabacken och behöver hjälp att komma igång. Vi har haft utbildningen på agendan under några år och tack vare ett stort engagemang från våra kursledare har den äntligen blivit verklighet, säger Stefan.

Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info