Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tom Kelly/2019worldchamps Molnen drar in över Big Cottonwood Canyon, Utah.

Snowboardlandslaget på plats i Utah för VM

04 FEB 2019 11:54
Nu är det äntligen dags för vinterns höjdpunkt — VM i Park City, Utah. I dagarna har över 1,400 deltagare från över 40 olika länder samlats för världsmästerskapen 2019 i Utah. Däribland det svenska snowboard- och freeskiinglandslagen.
  • Skapad: 04 FEB 2019 11:54

Världsmästerskapen är det största idrottsevenemanget att hållas i Utah sedan man arrangerade vinter-OS år 2002. Den 1–10 februari kommer delstaten att ha den internationella sportvärldens ögon på sig när medaljer av den ädlaste valör ska fördelas.

Från snowboardlandslaget kommer Sven Thorgren, Sollentuna Snowboardklubb; Niklas Mattsson, Leksand Snowboard & Freestyleklubb; och Måns Hedberg, Bollnäs AK att slåss om att sätta den blågula flaggan högst i topp.

Det är Big Air och slopestyle som står på programmet. Först ut är Big Air, med kval och final på tisdag.

Sverige har tre VM-medaljer i big air i snowboard: Niklas Mattsson tog silver i Stoneham-et-Tewkesbury, Quebec, Kanada 2013, vilket Simon Ax också gjorde i Kreischberg, Österrike, 2003. Andreas Jakobsson fick brons i Whistler, Kanada, 2005. Niklas Mattsson har även ett silver i slopestyle från världsmästerskapen i La Molina, Spanien, 2011.

De svenska herrarna är nu på plats i Utah men dessvärre försvann Måns bagage under resan över. Fast förbundskapten Joakim Hammar är optimistisk.

– Förhoppningsvis hinner något av det komma till måndagens big air-träning, men vi har ändå förberett med en plan B om hans grejer inte hinner dyka upp.

– Utöver detta missöde känns allt bra. Alla tre killarna är i riktigt bra form i sin åkning och stämningen och peppet är på topp, så jag har höga förväntningar inför veckan. Alla tre har egentligen trickkapacitet för medaljer i båda grenarna, så visst finns det ganska goda chanser att någon lyckas i någon av grenarna.

Den första träningen körs på måndag men landslaget har redan varit uppe och tittat på Big Air-hoppet och slopestylebanan.

– Hoppen ser välbyggda ut, men jag tror att den inte så imponerande storleken de kommer vara lite begränsande för de allra största tricken, berättar Joakim.

– Effekten av detta kan dels komma att bli att en del åkare kan krascha bort sig för att de vill visa upp det bästa de har i sin trickrepertoar trots att hoppen är aningen små för de värsta tricken som görs idag. Dels kan det också komma att jämna ut nivån lite på tävlingen så att det blir väldigt jämnt mellan många åkare och att det därför kommer att vara oerhört små marginaler som avgör vilka som går vidare till final och vilka som snopet kommer att hamna utanför trots fina kvalprestationer.

Därför, avslutar han, “gäller det alltså att åka smart.”

Följande åkarna är uttagna till VM i Park City, Utah:

 

Snowboard

Sven Thorgren, Sollentuna Snowboardklubb

Niklas Mattsson, Leksand Snowboard & Freestyleklubb

Måns Hedberg, Bollnäs AK

 

Freeskiing

Henrik Harlaut, Åre SLK

Jesper Tjäder, ÖFS

Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening

Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle

 

Vad: FIS Världsmästerskapen i freeskiing och snowboard

När: Park City, Utah, USA

 

Tisdag, 5 februari (lokal tid)

12.00 Men’s Snowboard Big Air Qualifications

12.50 Men’s Freeski Slopestyle Qualfications

19.00 Snowboard Big Air Final

 

Onsdag, 6 februari (lokal tid)

11.00 Freeski Slopestyle Final

 

Lördag, 9 februari (lokal tid)

12.40 Men’s Snowboard Slopestyle Qualifications

 

Söndag, 10 februari (lokal tid)

11.40 Snowboard Slopestyle Final

 

Mer information: FIS World Championships Snowboard | Freestyle | Freeski

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info