Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joakim Hammar Sven Thorgren gör en backside rodeo på slopestylevärldscupen i Laax.

Thorgren skadad, Hedberg åtta i slopestylevärldscupen i Laax

18 JAN 2019 20:48
Borta var snålblåsten. Istället mötte solsken och lätta molnslöjor herrarna som körde både semi- och final. Sven Thorgren briljerade i kvalet och semifinalen men ett hälhugg under finalträningen satte olyckligtvis stopp för hans finalåk.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2019 20:48

Lika känd som Laax är för sitt puder är orten för sitt ombytliga väder och ihållande blåst under torsdagen ledde slutligen till att herrarnas semifinal flyttades fram till fredag förmiddag. Laax Open 2019 hade ett nytt tävlingsformat som innebar att 24 kvalåkare gick vidare till semifinal och av dem gick topp-12 vidare till final.

Sven Thorgren visade kanonform och började med att vinna sitt kvalheat (89.50) i onsdags.

Niklas Mattsson (82.75) och Måns Hedberg (81.50) kom femma respektiva sexa i sina heat.

Sven fortsatte med att vinna semifinalen före schweizaren Moritz Thönen och japanen Hirokai Kunitake. Det svenska förhoppningarna var stora inför finalen men under finalträningen var olyckan framme. 

– Han gjorde samma trick om och om igen på railen. Han var jättesäker på det, det var inga konstigheter egentligen. Han bara hamnade lite snett på railen, så att när han hoppade av hade han inte riktigt tillräcklig mycket tid på sig för att hinna runt i rotationen och så landade han underroterat, högg med kanten och då sopade han i bakhuvudet vid landningen, förklarar förbundskapten Joakim Hammar.

– Det var väl inte en så extremt hård smäll för det blev ingen spricka i hjälmen eller något sådant, den höll och han mådde ganska bra, ganska snabbt.

Men efter att Sven uppvisat symptom på en lättare hjärnskakning togs beslutet, i samråd med den schweiziska läkaren och tävlingsläkaren på plats, att han inte skulle fortsatta tävla. Han mår nu ganska bra, säger Joakim. Man har pratat med den svenska lagläkaren Jakob, som kommer att köra en daglig uppföljning med Sven och “en tweakad variant på hjärntrappan,” inför nästa veckas X-Games.

– Det är väl det man får hålla tummarna för nu att det här är så pass lindrigt att han hinner vara symptomfri tills dess, säger Joakim.

Måns Hedberg, som tvingats avstå förra veckans världscup p.g.a. sjukdom, var tillbaka i gammal god form. Han ställde ner ett galant andra semifinalåk (72.75) som tog honom vidare till finalen, där dagens slutresultat blev en hedrande åttondeplats.

Niklas Mattsson, som under det första semifinalåket hade lite problem med den första railsektionen var på väg att ställa ner ett lovande andra åk när han missbedömde farten på första hoppet. Han slutade på en 21:a plats och hamnade utanför finalen. Niklas har dock haft problem med glidet och vallan under hela tävlingen.

– Man får ursäkta honom lite med det idag, att han inte hade lika bra förutsättningar rent prylmässigt för att greja en finalplats, avslutar Joakim.

Amerikanen Chris Corning tävlade för första gången i Laax Open, något som säkert ger mersmak efter att han ställt ner fredagens vinnande åk. Norrmannen Ståle Sandbech knep andraplatsen före hemmaåkaren Moritz Thönen.

Norge dök upp igen på prispallen i form av Silje Norendal som vann damernas final. Två schweiziskor, Celia Petrig och Sina Candrian, kom på andra- och tredjeplats. 

Resultat Världscupen i slopestyle i Laax, Schweiz

Herrar. Hela listan här

1. Chris Corning, USA, 89.10

2. Ståle Sandbech, Norge, 87.35

3. Moritz Thönen, Schweiz, 80.55

 

8. Måns Hedberg, Bollnäs AK, 56.80

12. Sven Thorgren, Sollentuna Snowboardklubb, DNS

 

21. Niklas Mattsson, Leksand Snowboard & Freestyleklubb, 38.55

 

Damer

1. Silje Norendal, Norge, 78.35

2. Celia Petrig, Schweiz, 67.60

3. Sina Candrian, Schweiz, 65.40

 

Kontaktperson på plats

Förbundskapten Joakim Hammar 076-8827814

 

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info