Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jeppe Blomgren

Västra Ämterviks IF – från 0 till 65 snowboardåkande barn

02 APR 2019 16:41
I december startade Magnus Hedlund och Västra Ämterviks IF en helt ny snowboardsatsning. Det blev en stor succé. De hade räknat med 20 barn, men det blev 65 som under vintern har prövat att åka snowboard.
  • Uppdaterad: 02 APR 2019 16:41

– Vi är tre killar i 40 plus-åldern som tycker att det är väldigt roligt att åka snowboard. Och vi kände att det skulle vara kul att starta upp någonting för barn och ungdomar här i Sunne. Så jag tog kontakt med förbundet i oktober då vi bestämde att vi skulle starta upp en snowboardklubb. På den vägen är det, säger Magnus Hedlund som tillsammans med Stefan Andersson och Jörgen Byh är de tre initiativtagarna bakom satsningen.

Magnus var redan aktiv inom Västa Ämterviks IF (VÄIF) därför föll det sig naturligt att han även startade snowboardsatsningen i samma klubb.

– Det är en väldigt bra förening där alla är positiva till nya saker som kan utveckla bygden. Då blir allt lättjobbat, säger Magnus.

Att Magnus är en driftig person råder ingen tvekan. Tidigare har han varit med och startat en lyckad cykelsatsning i klubben ”Kul på två hjul”. Men nu hade han fokus på sitt andra stora intresse, att sprida snowboardåkningen.


Foto: Jeppe Blomgren

– Det var lite enklare inom cykel eftersom de flesta barn redan har en cykel och hjälm och även föräldrar som oftast kan cykla. Det är annorlunda med snowboard. Mitt stora mål var att alla som ville skulle kunna vara med utan att det kostade så mycket. ”Tröskeln” att delta får inte vara för hög, säger Magnus.

Kreativ som han är så hittade han snabbt på en lösning. Han tog kontakt med skidanläggningen Ski Sunne, berättade om den nya klubben och frågade hur de tillsammans skulle kunna hitta en lösning.

–  Vi kom överens om att alla skulle kunna hyra en komplett utrustning för 100 kronor per träningskväll. Dessutom fick de som inte hade lift- eller årskort betala 50 kronor per kväll.  Själva träningen gör vi ju ideellt, men vi ville även att de skulle vara medlemmar i VÄIF för att omfattas av den försäkring som ingår och med att föreningen nu är medlem i Svenska Skidförbundet. Men utan Ski Sunnes välvilja hade detta inte gått att genomföra, säger Magnus.

De kom också överens med Värmlands Alpina om att dela backen med dem under onsdagskvällarna, från kl 17.30 till 19.00.


Foto: Jeppe Blomgren

För att få mer inblick i snowboarden som sport anmälde sig Magnus och ytterligare tre personer från den nystartade klubben till Svenska Skidförbundets utbildning för snowboardledare som arrangerades i Kläppen.

– Jag har ju åkt mycket snowboard själv och även jobbat som snowboardinstruktör men aldrig varit på någon av förbundets ledarutbildningar. Det var väldig kul att se hur seriöst det är inom snowboard i dag, jämför med när jag själv började.

LÄS MER: Lyckad premiär för snowboard-ledarutbildning

– Vi fick till helt otroliga förutsättningar. Men sedan gällde det ju att få dit barnen. Tillsammans i gruppen hade vi sex egna barn och vi gjorde ett överslag, där vi tog med den närmaste bekantskapskretsen, att vi skulle vara jättenöjda om vi fick ihop 10–12 barn.

De behövde inte oroa sig. På den första samlingen dök 35 barn upp.

– Det kändes helt fantastiskt! Vi var överlyckliga och tänkte att om vi får behålla 20 av dem så är det helt otroligt.

Men satsningen gav frukt och ryktet om den roliga träningen fortsatte att spridas, som mest var det uppåt 43 barn som deltog på träningen. Då började det plötsligt bli svårt att ta hand om alla intresserade som dök upp.

– Så jag började fråga föräldrarna om de kunde hjälpa till. Några var tveksamma eftersom de inte åkte snowboard, men det behövs ju ofta bara en hjälpande hand om någon trillar, hjälp när de behöver gå på toa eller bara ett litet råd här och där, så vi lyckades engagera föräldrarna, säger Magnus.

En sammanställning visar att 65 barn har deltagit på minst en träning eller fler under säsongen. I snitt har det varit 35 barn varje träningstillfälle.

Vad är då framgångskonceptet?

– Vi har gjort det ganska enkelt, alla ska känna sig välkomna. Dessutom tror jag att man nog måste kunna erbjuda utrustning om det ska komma många barn. Alla måste kunna delta utan att behöva köpa egen utrustning.

Men även 100 kronor för att hyra utrustning varje träningskväll kan vara dyrt. Därför har de även tagit hjälp av Fritidsbanken, ett bibliotek med idrottsutrustning där alla kan låna gratis utrustning, två veckor i taget.

– Allt har gått jättebra, framförallt har vi haft väldigt kul! Vi har gjort det mycket på lek. Under avslutningen i veckan var det 53 barn på plats, säger Magnus som spekulerar vidare kring framgångssagan.

– Från början tänkte vi rikta oss till barn 7–12 år. Men efter tips från Henke Hedberg i Sälens IF ändrade vi det till 7 år och uppåt. Sedan blev det så att om någon har med sig ett syskon som är ännu yngre så får även de delta om de har sällskap exempelvis av en förälder. Vi har genom detta lyckats skapa en plattform där alla känner sig välkomna och delaktiga, vuxen som barn.

Och det är inte bara barnen som inspirerats av satsningen.

– Jag är själv 46 år och började åka bräda när jag var i 20-årsåldern. Jag tillhör den första generationen som har växt upp med snowboard som sport, och nu har den generationen egna barn som har visat intresse att åka. Det som är jättekul att notera är att många av föräldrarna har fått en nytändning och själva dammat av sina gamla Burton Brushie-brädor från 1996 eller har köpt helt ny utrustning. Det är riktigt kul att se föräldrarna åka med sina barn och bli inspirerade av varandra, säger Magnus som redan har en del planer på gång inför kommande säsong.

– Nu siktar vi på att, tillsammans med Ski Sunne och Northen Rails, skapa en bättre varierad park. Det är framtiden. Vi har gjort mycket väldigt bra, men vi funderar också på att strukturera upp organisationen lite mer som exempelvis att dela in deltagarna i grupper beroende på vad de vill lära sig som hoppteknik, svängteknik och så vidare. Men barnen är jättenöjda så det kanske bara är vi vuxna som vill styra upp det hela lite mer, skrattar Magnus som har målet klart för sig:

– Vi ville skapa gemenskap kring att snowboard är en kul grej. Och det blev ju mer än vad jag hade räknat, men det är ju ett angenämt ”problem” och det har varit och är fantastiskt kul!

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info