Hoppa till sidans innehåll

Dags för X Games i Hafjell

05 MAR 2020 22:37
På lördag och söndag är det dags för X Games i norska Hafjell. Förutom disciplinerna Big Air och Slopestyle körs även tävlingar i Knuckle Huck för både snowboard och freeski i år.
  • Skapad: 05 MAR 2020 22:37

Det har bara körts ett X Games i Hafjell tidigare och det var 2017 då både Sven Thorgren och Henrik Harlaut vann varsitt guld i Slopestyle respektive Big Air. Freeski-stjärnan Henrik Harlaut, som blev historisk på X Games i Aspen tidigare i år när han tog sin tolfte X Games medalj, har chans på tre medaljer i Hafjell eftersom han bjudits in till alla discipliner. Sven Thorgren tävlar i Slopestyle och Big Air, och är den ende svenske snowboardåkaren som bjudits in till detta X Games. I damernas freeski tävlar Jennie-Lee Burmansson i både Big Air och Slopestyle. Övriga svenska deltagare är Jesper Tjäder och Lucas Stål Madison som båda kör Knuckle Huck-tävlingen på lördag.

Brant rail-sektion
Idag har den första träningen körts i strålande solsken. Banan är utmanande med en svår rail-sektion där det är brant och går snabbt mellan railsen. Det sista hoppet, som också kommer att vara det hopp som används i Big-Air tävlingen hade en ganska platt landning, vilket gjorde att den planerade kvällsträningen ställdes in. Istället fick arrangörerna möjlighet att justera detta inför morgon dagens träning.

- Idag fick vi se en utmanande course som ändå kommer att vara möjlig att göra riktigt bra åk i. Formatet är detsamma som i Aspen med Jam-sessions där man åker så många åk som möjligt under en bestämd tid istället för ett visst antal åk där bara det bästa räknas. Det gäller därför att komma på lite alternativa åk, och inte enbart ett värstingåk, förklarar snowboardlandslagets förbundskapten Joakim Hammar.

Sven Thorgren är peppad på nytt guld

- Träningen gick bra, men de har lite kvar att jobba på med sista hoppet, så vi kunde inte riktigt träna fullt ut idag. Min form är bra, jag känner mig utvilad efter US Open och ser fram emot sista tävlingen för säsongen, säger Sven Thorgren.

Jennie-Lee Burmansson är också taggad och känner sig bra och stark.

- Det här blir Jennie-Lees tredje stora tävling i år efter skadan, så nu ska hon försöka lägga in tredje växeln och öka svårigheten på sina hopp. Både hon och Henke har filmat puder på slutet, men körde på bra, hade kul och försökte hitta lite sköna sköna lines på träningen idag. På mötet sa de att det kommer bli ca fyra slopestyle åk och fem till sex åk i Big A och Knuckle Huck. Det vi tagit med oss från Aspen är att det är viktigt att sätta första åket och få med sig poäng från första rundan, säger Niklas Eriksson som coachar freeski-laget.

Finalerna live streamas på
​https://www.youtube.com/channel/UCxFt75OIIvoN4AaL7lJxtTg

Tider freeski
​Lördag 7 mars

16.30 Freeski Damer Big Air-final
18.30 Freeski Herrar Big Air-final
20.30 Freeski Knuckle Huck-final

Söndag 8 mars

12.00 Freeski Damer Slopestylefinal
15.00 Freeski Herrar Slopestylefinal

Tider snowboard
Lördag 7 mars

15.30 Snowboard Damer Big Air-final
17.30 Snowboard Herrar Big Air-final
19.30 Snowboard Knuckle Huck-final

Söndag 8 mars

10.30 snowboard Damer Slopestylefinal
13.30 Snowboard Herrar Sloestylefinal

Svenska tävlande freeski
Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF, Freeski, Big Air
Jesper Tjäder, Östersund Freestyle, Knuckle Huck
Henrik Harlaut, Åre SLK, Big Air, Slopestyle, Knuckle Huck
Lucas Stål Madison, The Bums, Knuckle Huck

Svenska tävlande snowboard
​Sven Thorgren, Sollentuna, Freeski, Big Air

Kontaktperson på plats
​Snowboard: Förbundskapten Joakim Hammar 076-8827814
​Freeskiing: Förbundskapten Niklas Eriksson 073-0706396

Mer info på
http://www.xgames.com/norway/

Skribent: Julia Örtegren
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info