Hoppa till sidans innehåll
Foto: Max Månsson/SSF De nationella freeski- och snowboardtävlingarna får 400 000 kronor i prispengar.

400 000 kronor i prispengar till nationella tävlingar

15 NOV 2021 12:51
Swedish Slopestyle Tour (SST) och Swedish Snowboard Series (SSS) får 400 000 kronor i prispengar av Svenska Skidförbundets huvudsponsor Svenska Spel.
  • Uppdaterad: 15 NOV 2021 12:51

Sedan i somras är Svenska Spel ny huvudsponsor till Svenska Skidförbundet. Som en del i samarbetet går man nu in med en miljon kronor i prispengar till nationella skid- och snowboardtävlingar. Den största delen av pengarna går till freeski- och snowboardtävlingarna i Sverige som får 400 000 kronor. Hälften av prispengarna går till tränings- och tävlingsbidrag och hälften till åkarens förening.

– På Svenska Spel brinner vi för talangutveckling och vill vara med och bidra till att unga idrottstalanger får bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. Samtidigt vet vi att det är ute i landets alla idrottsföreningar som det stora jobbet görs, där såväl knattar som elitsatsande idrottare får sin utbildning. Därför är vi glada att genom Hejapriset kunna bidra med viktiga medel dels till åkarna, så att de kan utvecklas och bli ännu bättre, dels till deras klubbar som får resurser till att få fler barn och unga i rörelse, säger Linn Rydstedt, projektledare för Svenska Spels samarbete med Svenska Skidförbundet.

För Swedish Slopestyle Tour och Swedish Snowboard Series, som de senaste åren lockat fler och fler deltagare, blir prispengarna ytterligare ett lyft.

– Det är helt fantastiskt att vi kan gå från noll prispengar till 400 000 kronor att portionera ut över säsongen. Det kommer bli ännu mer attraktivt att vara med och tävla och det höjer statusen att kunna ge prispengar. På sikt tror jag att det kommer ge fler tävlanden på både dam och herrsida, säger Max Månsson, projektledare för Swedish Slopestyle Tour och Swedish Snowboard Series.

Den nationella tävlingssäsongen startar 19 december i Kiruna och har totalt fem stopp. Vinnarna i dam- och herrseniorklassen tilldelas Hejaprisets check på 10 000 kronor, där hälften går till åkarens förening. Totalvinnarna av SST och SSS får 15 000 kronor var i prispengar som går direkt till åkaren.
Priserna tilldelas Svenska åkare som tillhör en Svensk klubb.

– Vi är väldigt tacksamma och det är superroligt att vi har fått den här möjligheten på nationell nivå. Det kommer helt rätt i tiden och är ett lyft för sporten. Det ger ett incitament att delta på alla tävlingar, säger Stefan Karlsson, som är sportchef för freeski- och snowboardlandslaget.

SM, som avgörs 1–3 april i Kläppen, kommer också ta del av Svenska Spels prispengar, något som Max Månsson tror kommer locka fler landslagsåkare.

– Prispengarna innebär att det kommer höja statusen på SM och högst troligt kommer det göra att fler landslagsåkare vill vara med, säger han.

Fler landslagsåkare på nationella tävlingarna skulle också innebära att de övriga åkarna kan mäta sig med några av världens bästa samtidigt som de yngre åkarna får förebilderna att se upp till.

Kalender 2021/2022

Datum  Plats  Tävling 
18-19/12 Kiruna  SSS/SST
22-23/1 Hemavan  SSS/SST
13-14/2 Kläppen  SSS/SST
19-21/3 Järvsö  SSS/SST
6-8/4   Progsession 
9-10/4 Funäsdalen  SSS/SST Final 
1-3/4 Kläppen  SM 

Anmäl dig till första tävlingen i Kiruna. 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info