Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dasha Nosova Snowboardåkaren Niklas Mattsson.

Inga svenskar vidare till slopestylefinalen i världscupen

19 MAR 2021 21:28
Tre svenska snowboardåkare fanns på start när det var dags för slopestylekval i världscupen. Tyvärr tog sig ingen av de svenska åkarna vidare till final. William Mathisen blev bäste svensk med en 16e plats i sitt heat.
  • Skapad: 19 MAR 2021 21:28

Världsmästerskapen i Aspen är över även för snowboardåkarna och det var idag deras tur att ta sig ann världscupen på samma ort. Tre svenskar fanns på start i slopestylekvalet där de sex bästa åkarna från varje heat kvalificerade sig till morgondagens final. Det bästa av två åk räknades.

Solen lyste från en klarblå himmel och förutsättningarna för slopestylekval var perfekta. Kanske till och med lite väl perfekta eftersom den värmande solen gjorde att railsen gled dålig, något som ställde till det för Sven Thorgren.

– Sven såg väldigt stark ut på träningen så han var peppad. Han gjorde ett jättebra första åk men la sig ner i landningen på sista hoppet, ett åk som han annars hade varit ganska säker för final med. Han höll modet uppe och tänkte att han sätter det i andra åket. I andra åket tog det slut redan uppe på railsen. Precis innan Sven skulle droppa in så slängde dom snö på railsen för att det skulle glida bättre. Han såg det och var beredd på att det skulle glida bra. Men sen hade dom inte kylt den tredje railen och då var den greppig istället. Han fastnade och gjorde en volt ut i landningen, det var ett väldigt snopet slut, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Sven Thorgren slutade på en 26e plats i sitt heat och får istället för final ladda om inför nya världscuptävlingar redan nästa vecka.

Även Niklas Mattsson vara nära att bli offer för de solvärmda railsen, men han lyckades rädda upp det. Dock räckte det inte hela vägen till final och Mattsson slutade på en 18e plats.

– Hans första åk var bra i hoppen, men då misslyckades han lite på railsen. Sen i andra åket skulle han städa upp railåket och lägga på lite högre svårighet. Han lyckas med det men då sätter han inte hela hoppåket istället. I ena åket satt hoppen i andra satt railsen, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Mathisen bäste svensk i kvalet 

Bäste svensk i kvalet blev William Mathisen som slutade på en 16e plats i sitt heat. Han satte båda åken men svårighetsgraden var inte tillräckligt hög för att Mathisen till final. Enligt förbundskapten Jocke Hammar lär han sig mycket av att vara på plats och tävla och träna med de bästa i världen.

– William stod båda sina åk men han gör dem lite för enkelt. Han är lite osäker på om han ska komma runt och då gör han en dubbelcork istället för en trippelcork. Det är jättenyttigt för honom att vara iväg och tävla såhär. Att ha Sven och Niklas på start, som har så mycket erfarenhet, är väldigt nyttigt för honom för att se hur de jobbar, säger Jocke Hammar.

Bäst i dagens kval var Redmond Gerard, USA, och Marcus Kleveland som vann sina respektive heat. Finalen avgörs i morgon med start kl.20.00 

Redan nästa vecka väntar nästa världscuptävling i Slivaplana, Schweiz, och då väntar revansch för de svenska snowboardåkarna.

– Vi åker dit i hopp om att få lite ”redemption”, säger Jocke Hammar.

LÄS MER: Fullständig kalender/- och resultatlista.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info