Hoppa till sidans innehåll
Foto: FIS Världscupen i Chur, Schweiz

Snowboardlandslaget redo för världscuppremiär i Schweiz

21 OKT 2021 12:53
Väntan är över. På lördag drar säsongen 2021/2022 igång på riktigt med världscuptävling i Chur, Schweiz. Ett stadsevent där big air står på programmet.
  • Uppdaterad: 21 OKT 2021 12:53

Det har äntligen blivit dags för säsongens första världscuptävling. Premiären sker i Chur, Schweiz, som inte ligger långt ifrån den kanske mer kända snowboardorten Laax. Till start kommer Sven Thorgren och Niklas Mattsson. Eftersom det inte kan komma lika många åkare till start i ett stadsevent är William Mathisen andra reserv och redo att hoppa om har får chansen.

Snowboardlandslaget kommer direkt från försäsongslägret i Stelvio, Schweiz, där de har haft perfekta träningsförhållanden.

– Vi kommer raka spåret från Stelvio efter en jättebra träningsvecka där. Vi hade tur med vädret så det var nästan optimalt. Hoppen var inte jättestora men och andra sidan gör det inte jättemycket när man har en tävling som denna, för här är ju hoppet inte jättestort heller. Så det blir ganska relevant träning, säger Jocke Hammar förbundskapten snowboardlandslaget.

I Chur har det bjudits på varmt väder vilket gjort att förhållandena är svåra. Men enligt Jocke Hammar ska det gynna de svenska åkarna.

– Det var nästan 20 grader varmt igår. Landningen var hård på morgonen för att de kyler snön med flytande kväve. Sen när solen kom fram så blev det rätt slaskigt istället och då blir landningen ojämn. Så det var lite svåra förutsättningar men ärligt talat är det ganska bra för oss. För våra killar är så duktiga snowboardåkare så de kan ju hantera när det är studsigt och svårt jämfört med många yngre åkare som inte har samma erfarenhet, säger han.

Då alla stadsevent förra säsongen blev inställda på grund av pandemin är det nästan två år sedan åkarna tävlade på ett byggställningshopp senast. Något som är lite annorlunda.

– Det är ett lite mer speciellt hopp när det är step-down och det var ju något år sedan vi körde ett stadsevent så det är lite nervigt i början. Egentligen borde det inte vara så stor skillnad men vi blir ju limiterade i och med att vi bara har en viss bredd på ”in-runnet”. Med ett annorlunda utformat hopp tog det lite länger tid att lista ut farten och så där men tillslut kändes det väldigt tryggt för oss alla, säger Niklas Mattsson.

Stadseventet förväntas locka stor publik, något som snowboardåkarna inte varit bortskämda med de senaste säsongerna.

– Det ger alltid lite extra pepp att ha publik som peppar igång. Det blir lite annorlunda mot att stå uppe på en start i en skidanläggning där man egentligen bara har Jocke och åkarna runt omkring sig. Här har man ett helt publikhav som ändå peppar igång inför varje åk så då blir man lite extra peppad att skicka på, säger Niklas Mattsson.

På lördag drar världscupen i snowboard igång med ett kval där det bästa av två hopp räknas. För de som tar sig vidare väntar finalen senare under kvällen.

Se finalerna live här.  

Svenska åkare

Niklas Mattson, Leksand Snowboard och Freestyle club
Sven Thorgren, Sollentuna SLK

Reserv

William Mathisen, Sälens IF

Program, världscupen Chur

Datum Tid  Gren 
23 oktober  09:00 Kval snowboard big air 
23 oktober  18:00 Final snowboard big air 

LÄS MER: Fullständig kalender och resultatlista.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info