Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Bernstål Snowboardåkarna Niklas Mattsson, Sven Thorgren och William Mathisen

Tre snowboard- och fyra freeskiåkare uttagna till VM

03 MAR 2021 17:00
Den 10–16 mars avgörs VM i freeski och snowboard. Med både X-games medaljer och pallplatser från världscupen tidigare denna säsong är det en formstark trupp som representerar Sverige.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2021 17:00

Att börja säsongen på ett bättre sätt är svårt. Både det svenska freeski- och snowboardlandslaget har radat upp pallplatser på världscupen och X-games. Snowboardåkarna inledde världscupen med big air i Kreischberg där Sven Thorgren tog en andraplats. Under säsongens andra tävling fick även Niklas Mattsson visa att han är att räkna med när han säkrade karriärens första världscupseger i slopestyle. Sven Thorgrens silver på big air under X-games visar att den goda formen håller i sig. Den lysande starten på säsongen har gjort att uttagningarna till VM inte varit allt för svår.

– Vi på snowboard har två åkare i A-landslaget just nu, Sven Thorgren och Niklas Mattsson, och det gör att dom blir självklara för mig att ta ut. Sen är det ett gäng åkare från utvecklingslandslaget som slåss om den sista platsen. Eftersom det är William Mathisen som har säkrat platsen faller det sig också ganska naturligt att det är han som får den, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Avbrott i VM-uppladdningen

För Niklas Mattsson har uppladdningen inför VM dock inte varit optimal. I slutet av förra veckan stukade han foten när han nötte rails. Med några dagars vila från snowboarden har foten nu återhämtat sig bra och förhoppningarna inför mästerskapet är stora. Sven Thorgren har laddat upp med åkning i Kläppen och är både peppad och redo för VM i Aspen. Med säsongens fina resultat i ryggen finns det stora chanser till svensk medalj.

– Om Niklas är hel och fräsch är både han och Sven toppkandidater på pallen i båda grenarna, inget snack om saken. William som gör sitt första mästerskap ska vi inte kräva för mycket av, men han har kapacitet att slåss om finalplatserna, säger förbundskapten Jocke Hammar. 

Freeskiåkarna startade världscupsäsongen i Stubai där Oliwer Magnusson slutade sexa. Därefter kördes big air i Kreischberg där Oliwer denna gång fick kliva hela vägen upp på pallen när han plockade hem tredjeplatsen. Henrik Harlaut bjöd på en bra show när han utökade sin samling av guldmedaljer under tävlingen knuckel huck på X-games. Med många starka åkare har uttagningarna till VM inte varit helt lätt.

– Oliwer Magnusson var mest självklar eftersom han är den enda som har tagit sig till final på säsongens båda världscuptävlingar. Oscar Wester kom till final i Stubai och fick därför en plats. Henrik Harlaut gjorde två jättebra hopp i Kreischberg och blev uttagen på det sättet. Jesper Tjäder som var den sista att bli uttagen har inte haft jättebra resultat i år. På träningar har han däremot presterat bra och under förra säsongen tog han flera pallplatser på världscupen, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Förberedelser på hemmaplan

Med en vecka kvar till VM i Aspen laddar freeskiåkarna upp på hemmaplan i Kläppen.

– Vi kör en träningsvecka i deras big airbag så att åkarna kan fila på tricken som potentiellt kan resultera i medalj. Förhoppningen under VM är såklart medaljer i båda grenarna och med de åkarna vi har så ser jag verkligen potentialen att alla kan få till det. Det är kul, vi åker dit med ett väldigt bra och starkt lag, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

På söndag den 7 mars anländer både freeski- och snowboardlandslaget till Aspen. Under måndagen inleds sedan den första träningsdagen i slopestyle.

Finalerna i slopestyle och både kval och finaler i big air sänds på TV10 och Viaplay.

Sveriges lag till VM 2021 i Aspen  

Snowboard 

Sven Thorgren, Sollentuna SLK 
Niklas Mattsson, Leksand Snowboard och Freestyle club 
William Mathisen, Sälens IF

Tävlingsprogram snowboard 

Datum  Tid (svensk)  Diciplin 
10 mars   Slopestyle, kval 
11 mars    Halfpipe, kval 
12 mars  17.30  Slopestyle, final
13 mars  21.00  Halfpipe, final 
14 mars    Big air, kval 
16 mars  20.30  Big air, final 

LÄS MER: Fullständig kalender-/resultatlista. 

Freeski 

Henrik Harlaut, Åre SLK
Jesper Tjäder, Östersund-Frösön SLK
Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening
Oliwer Magnusson, Östersund-Frösön SLK 

Tävlingsprogram freeski

Datum Tid (svensk)  Diciplin 
10 mars    Halfpipe, kval 
11 mars    Slopestyle, kval 
12 mars 21.00  Halfpipe, final
13 mars  17.30 Slopestyle, final
15 mars    Big air, kval
16 mars  17.00 Big air, final 

LÄS MER: Fullständig kalender-/resultatlista. 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info