Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dasha Nosova Snowboardåkaren Niklas Mattsson.

Tre svenskar på start i big air-kvalet på VM

14 MAR 2021 07:00
Efter finalmiss i slopestylekvalet väntar nu revansch för de svenska snowboardåkarna. Även Niklas Mattsson, som stod över slopestylen på grund av en skadad fot, finns med på start i big air-kvalet.
  • Skapad: 14 MAR 2021 07:00

Det har blivit dags för big air på VM i Aspen. Snowboardåkarna har haft en träningsdag i hoppet och ikväll, söndag, väntar kvalet. Tre svenskar kommer till start. Förutom Sven Thorgren och William Mathisen, som båda körde slopestylen, är även Niklas Mattsson redo för VM-start.

Niklas Mattsson stukade foten på träning innan VM. På grund av detta var han tvungen att stå över slopestyletävlingen men nu är han redo för kvalet i big air.  

– Foten blir bättre och bättre för varje dag. På träningen insåg jag att foten håller för kanske tre till fyra hopp, sen blir den lite för provocerad. Men det är egentligen inte så mycket mer man behöver i en big air-tävling, så det är bara att köra, säger Niklas Mattsson.

Både Niklas Mattsson och Sven Thorgren har trick som kan ta dem till final och upp på pallen. Med tanke på Niklas Mattssons struliga uppladdning är medaljchanserna möjligen något större för Sven Thorgren. Han har dessutom visat fin form i just big air denna säsong med en andraplats på både världscupen och X-games.

– Hoppet känns bra, jag börjar bli väldigt bekväm i det. Det är relativt stort så det finns möjligheter till ganska svåra trick. Jag känner mig rätt trygg och har bra självförtroende, säger Sven Thorgren inför söndagens kval.

För William Mathisen, som gör sitt första VM, är målet att göra kvaltricket så bra som möjligt för att få en fin placering.

– Det känns riktigt bra, det tricket jag har tänkt att tävla på satte jag tre av tre gånger på träningen. Jag vill försöka göra tricket så bra, stabilt och stort som möjligt så att jag toppar poänget i de tricket, säger William Mathisen.

I big air-kvalet är åkarna uppdelade i två heat. Det bästa av två hopp räknas och de fem med högst poäng från varje heat går vidare till tisdagens final.

Söndagens kval sänds i TV10 och Viaplay. Damerna inleder kl.16.50 och herrarna börjar kl.19.05. 

LÄS MER: Fullständig start/- och resultatlista. 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info