Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jocke Hammar Svåra förhållanden under slopestylekvalet på VM

Vädret ställde till det för de svenska åkarna på kvalet

11 MAR 2021 01:35
Svåra förhållanden förändrade förutsättningarna under dagens slopestylekval. Det sista hoppet i coursen stängdes av och de 16 bästa åkarna, istället för 10, göra upp i fredagens final.
  • Uppdaterad: 11 MAR 2021 01:35

Svåra väderförhållanden ställde till det under dagens slopestylekval. En timme efter utsatt tid kunde kvalet ändå köra igång. Dock utan det sista hoppet som var tvungen att stängas av på grund av att farten var för dålig. På grund av de förändrade förutsättningarna kommer de åtta bästa åkarna, istället för fem, från varje heat göra upp i fredagens final.

Tyvärr blir det en final utan svenskt deltagande då både Sven Thorgren och William Mathisen hamnade utanför topp åtta i deras respektive heat. Sven Thorgren, som startade tidigt i sitt heat, hade otur och fick både snö och motvind under åket. Detta gjorde att de planerade tricken var tvungen att skals ner till 900 och 1080 istället för 1260 och 1440 som var planen.

– Jag droppade först när det blåste kraftig motvind. Under resten av de första åket vände vinden och då fick alla jättebra fart och det gick superbra. När jag sen körde mitt sista åk gick jag för långt istället. Man ska ju kunna hantera det men ibland är det tufft. Jag är väldigt besviken, säger Sven Thorgren direkt efter kvalet.

Det blev tillslut en femtonde plats för Sven Thorgren som nu ser fram emot resterande tävlingar.

– Det är väldigt nice att vi får två chanser till. Både på big airen nu under VM och sen i Slopestylen på världscupen direkt efter. Det är bara att ladda om och tänka framåt, säger han.

VM-debutanten landade två åk

William Mathisen landade de två åken han hade planerat och nosade länge på finalplatserna. Det andra åket, som också var det bästa, belönades med 67.25 poäng. Tyvärr räckte det inte hela vägen till final och han slutade på en trettonde plats i sitt heat.

­– Det känns väl bra, jag gjorde det jag kunde. Jag hade kanske kunnat gå lite mer ”yolo” för att prova något som är mycket mer läskigt än det jag kan men jag är ändå nöjd, säger William Mathisen.

Farten var ett problem även för William Mathisen som tyckte att beslutet att stänga av det sista hoppet var bra.

– Jag var lite nervös över att de kanske skulle köra det sista hoppet. Jag körde det två gånger och då kom jag inte över de trots att jag tog all fart jag kunde, säger han.

Det var inte bara Sven Thorgren av de favorittippade åkarna som missade finalen. Även toppåkare som Mark McMorris och Ståle Sandbech föll offer för motvinden och snöbyarna.

– När flera av toppåkarna inte går vidare till final så talar det lite för att det är ojämna förhållanden. Det blev lite ett lotteri, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Finalen körs på fredag och sänds på TV10 och Viaplay kl.17.20.

LÄS MER: Fullständig resultatlista. 

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info