Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån Niklas Mattsson.

Niklas Mattsson ny tränare för utvecklingslandslaget

14 NOV 2022 14:58
I våras la OS-åkaren och VM-medaljören Niklas Mattsson tävlingskarriären på hyllan. Nu kliver han istället in som tränare för utvecklingslandslaget i snowboard. – Jag har mycket erfarenheter som är viktiga att få in i laget, säger han.
  • Uppdaterad: 14 NOV 2022 14:58

Niklas Mattsson har under 13 år varit en del av världseliten inom snowboard. Under tävlingskarriären har han bland annat plockat hem två VM-medaljer, kört tre OS och klivit upp på pallen på både världscupen och Air & Style. Efter säsongen 2021/2022 valde han att lägga tävlingskarriären på hyllan för att istället satsa mer på filmscenen. Nu är det även klart att han under säsongen 2022/2023 kliver in som tränare för utvecklingslandslaget i snowboard.  

– På något sätt är det skönt att få stå på andra sidan och inte behöva känna en press på att man måste prestera, utan istället försöka hjälpa U-lagsåkarna att hitta rätt. Det känns bra att jag kan fortsätta med min karriär inom filmningen samtidigt som jag är tränare, säger Niklas Mattsson.  

Niklas Mattsson tar över tränarrollen från Calle Sköld som numera är förbundskapten för snowboardlandlaget. Under säsongen kommer Niklas Mattsson följa med U-landslaget på tävlingar och träningsläger. Fokus kommer ligger på att plocka mycket poäng på Europa Cupen och vissa av åkarna kommer även få chansen att köra en och annan världscuptävling. Då nivån på den nationella tävlingstouren, Swedish Snowboard Series (SSS), har höjts rejält de senaste säsongerna har åkarna även chansen att knipa viktiga rankingpoäng även på hemmaplan.  

Redan 2011 tog Niklas Mattson sin första pallplats, och seger, på världscupen. Sedan dess har han hunnit med hela fem OS- och tio VM-starter och har rejält med erfarenhet att dela med sig av till de yngre lovande åkarna i u-landslaget. Den nyss avslutade elitkarriären gör att han kan komma in med ett nytt perspektiv.  

– På något sätt känns det som att jag vill komma in med en annan vinkel. Jag har varit i samma sits som åkarna och har mycket erfarenheter som är viktiga att få in i laget. Jag har också en annan relation till tricken som görs i dag, och kanske tävlingsmässigt också, säger Niklas Mattsson. 

I slutet av november ska u-landslaget åka på träningsläger till Corvatsch, Schweiz. Efter det samlas åkarna i Kiruna där big air-tävlingen i Swedish Snowboard Series inleder tävlingssäsongen. Under säsongens inledande läger och tävlingar vill Niklas Mattsson komma in i sin nya roll som tränare och börja jobba med åkarna både på individnivå och som grupp.  

Jag vill försöka forma varje åkare och se varje åkare som en individ, men det är svårt när man har fem personer som fungerar olika. Redan nu vill jag förbereda dem på att bli självständiga så att dem hittar rätt tidigt så som möjligt, som jag gjorde redan på gymnasiet. Jag ska självklart finnas där men det är inte jag som ska säga åt dem vad dem ska göra, utan det ska komma inifrån, säger han.  

Vid sidan av tränaruppdraget kommer Niklas Mattsson jobba med olika filmprojekt inom snowboardscenen.   

LÄS MER:  
Niklas Mattsson avslutar elitkarriären.  
Presentation av utvecklingslandslaget 2022/2023.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info