Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marcel Laemmerhirt/FIS Sven Thorgren i Chur, Schweiz.

Sven Thorgren redo att försvara pallplats i världscuppremiären

21 OKT 2022 16:15
På lördag är det äntligen dags att kickstarta säsongen 22/23. Världscuppremiären äger rum i Chur, Schweiz, där Sven Thorgren blev trea förra året. Nu är han tillbaka för att försvara pallplatsen, med sig har han världscupdebutanten Ruben Rosenfors.
  • Skapad: 21 OKT 2022 16:15

Lördagen den 22 oktober är det äntligen dags för världscuppremiär. Precis som förra året hålls säsongens första tävling i Chur, Schweiz, en plats där Sven Thorgren verkar trivas bra. Förra året knep han en tredjeplats och nu är han tillbaka för att försvara pallplatsen.  

– Nerverna börjar faktiskt kännas lite mer, man är inte van vid att tävla såhär års. Det är alltid extra nervöst första tävlingen tycker jag, sen brukar man komma in i det lite mer, säger Sven Thorgren och fortsätter: 

Hoppet är inte enormt men det blir troligen mycket högre nivå än förra året när jag kom trea på ganska mediokra trick. Men för att försvara pallplatsen kommer det nog räcka med de tricken jag har tänkt, om dem sitter som dem ska.  

Premiärtävling i Chur är ett stadsevent som brukar locka stor publik och bjuda på häftig stämning. Hoppet är gjort av byggnadsställningar vilket gör att förutsättningarna blir lite annorlunda. Förra året fick hoppet en del kritik av åkarna, men under årets träningsdagar har det varit mer positiva miner.  

Hoppet är lite bättre än förra året. Landningen är högre så att man har lite mer landningsyta att gå på och sen är “inrunnet” och hoppet lite bredare. Det är inga stora skillnader men jag känner mig mer bekväm i det här hoppet än förra året, säger Sven Thorgren. 

Ruben Rosenfors gör världscupdebut  

Med på start finns även 18-åriga Ruben Rosenfors som gör världscupdebut. Inte nog med att det är världscupdebut så är det även första gången som han kör i ett ställningshopp. Men med rutin från både Europacup och Junior-VM förra säsongen så är han lugn inför premiären.  

Träningen gick över förväntan och hoppet var mindre läskigt än vad jag trodde, säger Ruben Rosenfors. 

Även William Almqvist skulle gjort världscupdebut i Chur, men under andra träningsdagen gjorde han tyvärr illa armen och tvingas stå över.  

Efter två dagar med träning har snowboardåkarna vila under fredagen då freeskiåkarnas tävling går av stapeln. Till skillnad från hur det vanligtvis ser ut, med kval och final på två olika dagar, sker allt på samma dag under stadstävlingen i Chur. På lördag smäller det med kval under förmiddagen och sen final senare på kvällen som sänds direkt på Viaplay med start klockan 19.50. Kvalet går att följa via live score på FIS hemsida.

Svenska åkare  

Sven Thorgren, Sollentuna SLK 
Ruben Rosenfors, RISK

Program världscupen big air   

Datum  Tid   
Lördag 22 oktober 09.10 Kval damer 
Lördag 22 oktober  12.00  Kval herrar heat 1 & 2 
Lördag 22 oktober  20.00 (19.50 på Viaplay) Final damer och herrar 


LÄS MER: 
Fullständigt program och startlista.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS
WSF
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info