Hoppa till sidans innehåll

Landslag 2021


SkiTeam Sweden Speedski 2020/21 består av tre damer och tre herrar. Det är  rutinerade och snabba åkare i form av Britta, Lisa, Hanna, Mats, Jonatan och Calle. Utöver landslaget har vi både S1- och S2-  åkare i säsongens tränings och utvecklingsgrupp. 

Förbundskapten Daniel Andersson kommenterar sitt Ski Team Sweden Speedski 2021:

S1 Damer

Britta Backlund
Britta Backlund, Rättviks SLK, 
– Världsmästare 2019 och världscupsegrare 2019 och 2020! Britta har verkligen visat att hon är bäst i världen genom att vinna SAMTLIGA världscuptävlingar som genomfördes. Jag vet att det stora målet nu är att lära sig att åka fortare och att jaga både det svenska rekordet och världsrekordet.
 
Lisa Hovland Udén
Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina Klubb, 
– Med fem pallplatser under säsongen 2019/2020 visar att Lisa att hon hör hemma i den absouluta världstoppen. Men Lisa nöjer sig inte utan vill lära sig att åka fortare och är ute efter rekordfarter. Hon har en jättefin åkposition och stämmer det för henne så har hon inga problem att kliva högst upp på prispallen. Rankad 3:a inför 2020/2021.
 
Hanna Matslofva
Hanna Matslofva, Orsa Alpina Klubb, 
– Hanna har fått en nytändning med en del ny utrustning, som denna säsong tog henne ännu högre upp i världstoppen. Bästa resultat blev en andraplats på världscupen i Salla. Ligger rankad 4:a inför nästa säsong.
 

S1 Herrar

Mats Abrahamsson Ski Team Sweden Speedski 2021

Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg, 
– Mats är en av lagets veteraner och vår klippa när det gäller utrustning och aerodynamik. Han visade med en femteplats under världscuptävlingen i finska Salla denna säsong att han är med i världstoppen och är numera rankad 10:a i världen.

 
Jonatan Brunnberg

Jonatan Brunnberg, Idre Speedskiförening,
– Jonatan fortsätter visa att han hör hemma i S1-klassen även i år. Utvecklingen går framåt även om han behöver mer rutin för att vara med i absoluta toppen. Ligger rankad 18:e inför säsongen. 

 

Calle Ribbegårdh

 Carl Ribbegårdh, Ålberga SLK,
– Calle är den svenska herråkare som övergripande har haft de bästa placeringarna under säsongen. Under den avslutande världscuptävlingen i Idre åkte han till sig en 5:e plats, hans näst bästa placering någonsin. Genom starka prestationer slutade han på en 7:e plats i den totala världscupen. Och han är rankad som nummer 15 inför säsongen 2020/2021.


Utvecklings- och Träningsgrupp 

Mathilda Persson
Matilda Persson, IFK Grängesberg AK, 
– Mathilda dominerade S2-klassen för ett par år sedan där hon bland annat tog JVM-silver i S2 2019. Hon har nu gått över helhjärtat till S1 men har haft lite problem med att komma in i åkningen. Mathilda har stor potential men behöver mer åkning för att vänja sig vid utrustningen och trimma in positionen i den nya klassen
 
Alicia Störner Ski Team Sweden Speedski 2021

Alicia Störner, Deje AK, 
– Alicia har relativt nyligen gått över från S2-klassen till S1 men gör hela tiden framsteg. Hon behöver dock mer tid för att få rutin och hitta sin åkning. Alicia har varit deltagit under samtliga världscuptävlingar i år och får något år på sig innan hon ska kunna vara med i absoluta toppen.

 
Agnes Brandås

Agnes BrandåsBåsenberga SLK,
– Agnes har gjort ett års uppehåll på grund av studier men har till säsongen 2020/2021 tänkt satsa mot VM i franska Vars. Detta är hennes sista säsong som junior och således den sista chansen att ta hem en VM-medalj i S2. Övergången till S1 har börjat, men fokus kommer 2021 att ligga på S2. 

 
Jonathan Andersson Ski Team Sweden Speedski 2021
Jonathan Andersson, Järfälla AK;
– Jonatan kommer från "alpincirkusen" och är där en av våra mest framstående juniorer i störtlopp. Han dominerade S2-klassen under tävlingarna i Idre med flera förstaplatser, vilket gav mersmak. Så inför säsongen 2020/2021 kommer Jonathan satsa mer på speedski och då i specialklassen S1, för att kunna utmana sig mer. Ska bli riktigt intressant att se hur långt han kan gå.
 

Olof Abrahamsson Ski Team Sweden Speedski 2021

Olof Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg 
– Olof har kört speedski till och från under många år, han körde sitt första SM redan 2011, men har huvudsakligen satsat på cykling senaste tre åren. Han gjorde comeback förra året med mycket bra resultat och inför 2020/2021 kommer Olof att satsa fullt på speedski. Det ska bli intressant att se vad han kan göra på större tävlingar utomlands

 
Erik Backlund

Erik Backlund, Rättviks SLK
– Erik är tillbaka efter ett par års frånvaro men visade på världscuptävlingarna i Idre att han kan hävda sig mot topp-10 i världen. Erik gick över från S2 till S1 för några säsonger sedan och har nu börjat komma bra in i nya utrustningen

 

Landslagsledning 2021

Daniel Andersson

Daniel Andersson, Förbundskapten,
Daniel är Förbundskapten för SkiTeam Sweden Speedski sedan 2016. Som tidigare åkare med mångårig erfarehet från internationell speedski på högsta nivå och med sin bakgrund som företagsledare tar han ut och leder landslaget med optimism, framåtanda och tydlighet.

 
Micke Brunnberg
Mikael Brunnberg, Assisterande Förbundskapten,
Micke är landslagets fixare. Han hjälper Daniel att hålla ordning på såväl åkare som utrustning, planerar läger och tävlingsdeltagande och inte minst håller han ett öga på Nationalarenan för Speedski, Chocken på Idre Fjäll.
 
Uppdaterad: 20 AUG 2018 18:48

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info