Hoppa till sidans innehåll

Svenskt hastighetsrekord på skidor: 248,105 km/h

31 MAR 2017 13:27
Christian Jansson, så heter Sveriges genom tiderna snabbaste speedski-åkare. Det nya svenska rekordet på 248,105 km/h slogs i franska Vars under Speedski Masters, en tävling som har till enda syfte att slå just rekord.
  • Uppdaterad: 31 MAR 2017 15:30

Varje år bjuds säsongens allra snabbaste åkare in till tävlingen Speed Masters i franska Vars för att försöka slå gällande världsrekord. Den ende inbjudne svenske deltagaren i årets startfält var Christian Jansson från Kils SLK.

Förhållandena i backen var inte optimala för att slå rekord. Den var svåråkt och underlaget var krävande, något som gynnade de mer tekniskt skickliga åkarna, där ibland Christian.

– Det var väldigt tuffa förhållanden med en slagig bana och riktigt svårt på sina ställen. Men jag lyckades hålla ihop det bra, säger Christian.

Två åk genomfördes under finalen och redan under Christians första åk gick det rekordsnabbt. Med en hastighet på 247,253 km/h, var Christian tre tusendelar snabbare än det gällande svenska rekordet på 247,250 km/h som sattes 2006 av Roger Wickman.

– Vi var bara fem stycken som hade kvalat in till att köra finalen och få möjlighet att köra från toppen, så det kändes bra, säger Christian.


Foto: Rémi Morel OT/Vars

Christian nöjde sig inte med att ha slagit rekordet. I sitt andra åk var han ännu snabbare, och det blev ytterligare en putsning av hans eget nysatta svenska rekord.

Denna gång spränges ännu en gräns när åket uppmättes till 248,105 km/h.

– Jag har jagat rekordet i många, många år nu och jag var riktigt nära förra året så det känns riktigt fint äntligen ta det i dag, säger en strålande glad Christian.

Christians fantastiska åk gjorde att han slutade på en mycket meriterande andra plats i den prestigefulla tävlingen.

– En andraplats i tävlingen är riktigt bra, så jag är nöjd!

Dagens snabbaste var den nyblivne världsmästaren, Bastien Montes, som kom upp i en hastighet av hela 251, 397 km/h. Trea blev den nuvarande världsrekordinnehavaren Ivan Origone på 247, 08 km/h. Som överlägset snabbaste dam hittar vi Valentina Greggio på 240,964 km/h.

LÄS MER
Lista på de snabbaste svenska åkarna genom tiderna
Vad vet du om speedski?

Fakta Speed Masters i Vars

De snabbaste åkarna i världen får varje år en mycket åtråvärd inbjudan att vara med och utmana världsrekordet. Det nuvarande världsrekordet sattes 2016 av Ivan Origone och lyder 254,958 km/h.

Backen, Piste de Chabrieres, i Vars är snarare ett väldigt högt stup än en backe. Från toppstarten på 2715 möh faller den mycket brant ner till bromsplanen 495 höjdmeter längre ned. Backen har en initial lutning på 98% och åkarna kommer under rätt förhållanden nå farter över 250km/h.

Trots de enormt höga farterna vill ingen ta onödiga risker, backen måste vara perfekt preparerad och det får inte blåsa mer än ytterst lite. När en skidåkare når de hastigheter som denna backe kan leverera är snökontakten mycket liten. En vindpust i sidled kan då få allvarliga konsekvenser och den risken är ingen särskilt intresserad av att utsätta sig för.

För att förstå den mentala utmaning som en åkare på plats vid toppstarten utsätter sig för kan man tänka sig en fallhöjd motsvarande tre kaknästorn ovanpå varandra. När åkaren står mer än en meter från backens krön syns ingenting av backen, bara bromsplanen nästan 500 fallhöjdsmeter längre ned. Kraven på balans och kroppskontroll är stora. Fartvinden når mer än dubbel orkanstyrka (den gränsen går vid knappt 33 m/s) och trots den helt lufttäta gummidräkten blir bromskraften våldsam.

Tävlingen ingår inte i världscupen men körs enligt i stort sett samma regler. I en FIS-tävling är dock den högsta tillåtna farten för träning och första start 180km/h. Den regeln gäller inte i Vars.

Skribent: Lotte Jernberg

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
SAS_boka-vinst
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info