Hoppa till sidans innehåll

Se världens snabbaste skidåkare på IdreFjäll 16-17 mars

02 MAR 2018 21:05
Den 16–17 mars kommer världscupen i Speedski äntligen tillbaka till Idre Fjäll. Det är i Chocken med ett backrekord på över 180 km/h som världens snabbaste skidåkare skall göra upp om poäng, priser och ära.
  • Uppdaterad: 05 MAR 2018 14:39

Det blir en snabb vecka som rivstartar med ett prestigefyllt SM på onsdag den 14 mars för att sedan trappas upp ytterligare när utländska stjärnor utmanar svenska hemmaåkare i nordens brantaste backe.

Förra året satte hemmaåkaren Christian Jansson från Kils SLK nytt backrekord när han blev först över 180 km/h i Idre, något som han fortfarande är ensam om att ha klarat.

Förutom Christian, som även har det svenska rekordet på över 248 km/h och alltid är snabb i Idre, är det kanske främst på damsidan vi har de största svenska medaljhoppen: Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina, som tog hem VM-brons just i Chocken förra året och Britta Backlund, Rättviks SLK som har två tredjeplatser från årets världscup.

Det ska också bli mycket spännande att följa förstaårs-S1-åkaren, 17-årige Jonatan Brunnberg från Idre Speedskiförening som inte bara passerade drömgränsen 200km/h utan också var snabbast av alla svenska åkare vid världscuppremiären i Vars tidigare i år.

Bland de utländska åkarna är det legendaren italienske Simone Origone som jagar sin 10:e (!) totalseger i världscupen, han har redan börjat starkast i världscupen med tre segrar så här långt. Även lillebror, tillika världsrekordinnehavaren Ivan Origone kör fort och vill garanterat visa vem som är snabbast i familjen.

Det österrikiska laget med främst tidigare juniorvärldsmästaren i Super-G, Manuel Kramer och flerfaldige segraren i Idre, Klaus Schrottshammer har också åkt mycket fort i år. Räkna också med att världsmästaren Bastien Montes, Frankrike, kommer till Idre för att vinna.

Det är dock jämnare och hårdare i toppen än på många år och det är små marginaler i speedski, allt kan hända och flera åkare kan överraska i Chocken som är en backe som många i världseliten har stor respekt för, men där svenskarna känner sig som hemma.

Skribent: Mats Abrahamsson
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info