Hoppa till sidans innehåll

VM-säsong och Landslag 2019

26 JUL 2018 21:00
Med en VM-säsong på gång och med den preliminära kalendern satt har Förbundskapten Daniel Andersson tagit ut sitt landslag. Snart kommer snön!
  • Uppdaterad: 27 JUL 2018 09:21

Den internationella kalendern innehåller totalt 7 världscuptävlingar, ett arrangemang med FIS status och naturligtvis årets stora event, VM, som kommande säsong kommer att återvända till världens snabbaste backe, Piste de Chabrieres i franska Vars.

Förra säsongens FIS-beslut att S2 (tidigare SDH) klassen inte har världscupstatus gör att inga S2 åkare tas ut till landslaget. Däremot finns S2 fortfarande med i träningsgruppen och det är även fortsatt där som insteget till Speedski finns.  

 SKI TEAM SWEDEN SPEEDSKI 2018/2019:

Landslaget 2018/19 är ett rent S1-lag med tre rutinerade åkare och förra årets genombrott, Jonatan, som visat att han både platsar och gillar 200+ farter.

Landslaget 2018/2019 är:  

S1 Damer
Lisa Hovland Uden, Nolby Alpina Klubb
Hanna Matslofva, Orsa Alpina Klubb

S1 Herrar
Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg
Jonatan Brunnberg, Idre Speedskiförening 

Dessutom har Daniel tagit ut en träningsgrupp som kommande säsong består av både S1 och S2 åkare:

S1
Sebastian Lindblom, Edsåsdalens SLK
Lars Beskow, Storvreta IF
Carl Ribbegårdh, Ålberga SLK
Britta Backlund, Rättviks SLK
Mathilda Persson IFK Grängesberg AK

S2
Alicia Störner, Kils SLK
Agnes Brandås, Båsenberga SLK
Eira Dougherty, Orsa AK

Tävlingssäsongen 2018/2019 

Som vanligt kommer två världscuptävlingar och preliminärt även SM att köras i nationalarenan Chocken på IdreFjäll, nytt för i år är att hemmatävlingarna ligger först i kalendern och avgörs i början av februari istället för i slutet av säsongen som det varit tidigare. Efter tävlingarna i Idre fortsätter cirkusen till nordligaste delen av Finland, till Salla, en skidort som har den mycket träffande slogan ”Salla – in the middle of nowhere” men som trots sin utmanade geografiska belägenhet är mycket populär bland speedskiåkare med sin fina specialbyggd speedskianläggning och med starka traditioner i sporten.

I mars är det sedan dags för säsongens höjdpunkt med tävlingarna i Franska Vars, först en världscuptävling och sedan VM. Det är denna backe som både det gällande svenska rekordet 248km/h (Christian Jansson) och Världsrekordet på nästan 255km/h (Ivan Origone, ITA) har satts. Alla förutsättningar för ett snabbt och spännande VM alltså. Från Vars blir det sedan ett hopp till Pyrenéerna och Andorra för de två avslutande världscuptävlingarna i Grandvalira, ett alltid lika välarrangerat som populärt evenemang. Vi håller samtidigt tummarna för att det inte skall komma in ökensand från Sahara i årets upplaga av tävlingarna, det har visat sig både svårvallat och inte särskilt snällt mot skidornas känsliga belag.  Som extra bonus finns dessutom en preliminär FIS-tävling i den nya speedskibacken Bernard Russi Run i Andermatt (SUI) inlagd i kalendern i April. 

Svenska Cupen och SM är inte beslutade ännu men den preliminära planen innehåller SM i anslutning till världscuptävlingarna i Idre och det finns planer på Svenska Cupen med minst en ny backe för speedski i Sverige, mer information om detta kommer när säsongen kommit lite närmare. Stay Tuned, och glöm framför allt inte att utnyttja sommarvärmen till att valla skidor, hot-box behövs inte denna sommar. 

Kalender för säsongen 2018/19 hittar ni här: KALENDER 2019

Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info