Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Britta Backlund vinnare i Andorra, på tredje plats Lisa Hovland Udén.

Britta säkrar totala världscupen i speedski

12 APR 2019 17:52
Hon har varit totalt överlägsen hela säsongen och dagens världscup i Andorra var inget undantag. I och med dagens vinst säkrade Britta Backlund från Rättviks SLK för första gången segern i den totala världscupen.
  • Skapad: 12 APR 2019 17:52

– Det känns helt fantastiskt att jag har lyckats vinna den totala värlscupen. Nu har jag slagit Valentina Greggio i fem tävlingar av sex möjliga och det trodde jag inte gick. Vilken härlig känsla, jublar en överlycklig Britta efter dagens seger i den näst sista världscuptävlingen för säsongen, som avgjordes i spanska Andorra.

De senaste säsongernas gigant, italienska Valentina Greggio, har vunnit den totala världscupen fyra säsonger i rad, men nu är hon alltså besegrad av svenska Britta Backlund från Rättvik.

– Jag har ändrat lite på min utrustning och nu, min tredje säsong i S1-klassen, fungerar det äntligen perfekt, berättar Britta som förklaring på varför hon lyckas just denna säsong.

Britta leder cupen 100 poäng före Valentina men säkrade segern, trots att det återstår en världsctävling i morgon, eftersom hon har flest antal segrar.

– Det var otroligt härligt att hon faktiskt lyckades hålla undan i slutet på cupen eftersom säsongen startade så bra. Skönt att kunna visa att vi fortfarande är med i världstoppen trots den generationsväxling vi genomgår nu, säger förbundskapten Daniel Andersson.

Innan Valentinas framfart i backarna de senaste fyra säsongerna var det två svenska åkare som fullständigt dominerade den totala världscupen (från och med säsongen 2007/2008) Sanna Tidstrand och Linda Baginski. Och nu är det alltså svenskt på toppen igen.

Svensk speedski är oerhört starkt på damsidan. Förutom Britta så hittar vi Lisa Hovland Udén på en tredje plats, Hanna Matslofva på fjärde plats och junioren Mathilda Persson på sjunde plats i dagens tävling.

Herrarnas tävling vanns av världsmästaren Simone Origone från Italien. Bäste svensk blev Mats Abrahamsson på en elfte plats, junioren Jonatan Brunnberg kom på fjortonde plats och på nittonde plats hittar vi Carl Ribbegårdh.

Även S2-klassen för damer vanns av en svensk åkare. Där fick JVM-trean Eira Dougherty kliva högst upp på pallen. S2 herrar vanns av schweiziska Michel Goumoens, där fanns inga svenska herrar till start. 

I morgon söndag är det alltså dags för den allra sista världscuptävlingen för säsongen. Då kommer kristallglober delas ut till vinnarna av den totala världscupen, där en av dem kommer hamna på en hylla i någonstans i Rättvik.

Resultatlänkar

Damer S1 
Herrar S1

Damer S2
Herrar S2

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info