Hoppa till sidans innehåll

Flera svenska medaljchanser på VM i speedski

19 MAR 2019 08:00
Just nu laddar det svenska speedski-landslaget i franska Vars för att kämpa om åtråvärda VM-medaljer under speedski-VM som pågår den 21–23 mars. Och det ser ljust ut, chanserna till medalj är stora.
  • Uppdaterad: 19 MAR 2019 08:01

– Vi är här med en rekordstor grupp där vi har riktigt stor chans till medalj i samtliga klasser förutom i herrarnas S1-klass, där vi just nu är inne i en generationsväxling. Så vi är väldigt hoppfulla på bra placeringar, säger förbundskapten Daniel Andersson.

Det har varit några intensiva veckor i skidvärlden där tre VM har klarats av i rask takt. Och nu är det alltså dags för ytterligare ett, denna gång i den spektakulära grenen speedski. Precis som det låter så gäller det att åka så fort som möjligt rakt ned för en brant backe och nu laddar årets landslag för att försvara våra blågula färger.

Något ovanligt, jämfört med andra skidgrenar, är att senior- och junior-VM avgörs samtidig. Den stora truppen består av elva tävlande, sex seniorer som tävlar i S1-klassen och fem juniorer som tävlar i S2-klassen

På plats finns bland annat den nuvarande ledaren av den totala speedski-cupen för damer Britta Backlund som kommer till VM med tre vinster och en tredje plats i världscupen i bagaget.

– Jag vill självklart visa vad jag går för nu när det har gått så bra i världscupen. Det känns jättespännande och jag känner mig laddad men samtidigt lugn, det här är en backe som verkligen passar mig, säger Britta Backlund som tävlar för Rättviks SLK.


Våra snabbaste damer i S1-klassen, fr.v. Lisa Hovland Udén, Hanna Matslofva, Britta Backlund.

Herrarna i S1-klassen är laddade, fr.v. Carl Ribbegårdh, Mats Abrahamsson och Lars Beskow.

Även på juniorsidan finns ett starkt kort genom 19-åriga Jonathan Brunnberg som i vanliga fall tävlar i S1-klassen men som har valt att tävla i junior-VM detta år.

– Jag har en bit kvar för att kunna hävda mig i S1-klassen på riktigt. Så nu siktar jag på guld i junior-VM istället, säger en taggad Jonathan Brunnberg, Idre Speedski Förening.

Den ende svenske killen i S2 Jonathan Brunnberg siktar på guld i junior-VM...

...precis som tjejerna fr.v. Agnes Brandås, Alicia Störner, Matilda Persson och Eira Dougherty.

Tävlingsbacken, Piste de Chabrieres, i Vars kan snarare kategoriseras som ett väldigt högt stup än en brant backe.

– Den är ett monster! Det är faktiskt svårt att ta in hur hög och lång den är om man inte ser den i verkligheten och gärna då uppifrån toppstarten, berättar Daniel Andersson.

Från toppstarten på 2 715 möh faller backen mycket brant ner till en jättestor bromsplan som finns 495 höjdmeter längre ned. Backen har en initial lutning på 98 % och åkarna kommer under rätta förhållanden upp i farter över 250km/h. Det gällande världsrekordet sattes här 2016 och lyder 254,958 km/h.


Bild från toppstarten, bromsplanen finns nere vid näten, en fallhöjd på 495 meter.

Under VM sker dock starten inte från toppen utan en tredjedel längre ned, på grund av snöbrist. Trots detta kommer det uppnås hastigheter uppåt 220 km/h för de allra bästa.

VM startar på torsdag med ett träningsåk och kvalåk, på fredagen är det åttondels- och kvartsfinal för att sedan avslutas med semifinal och den stora finalen under lördagen. Förhoppningsvis kommer vi se ett antal svenska åkare ta sig fram ända till final.

– Jag är övertygade om att vi kommer ha alla svenska åkare med fram till finalen, om inget oväntat händer. Vi är laddade till tänderna och tänker verkligen ge de andra nationerna en match, avslutar Daniel Andersson.

LÄS MER: Det här är speedski

Följande åkare tävlar i VM,Vars (FRA)

S1, damer
Britta Backlund, Rättviks SLK
Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina
Hanna Matslofva, Orsa Alpina

S1, herrar
Mats Abrahamsson, Väst Alpin
Lars Beskow, Storvreta IF
Carl Ribbegårdh, Ålberga GIF

S2, juniorer, damer
Matilda Persson, IFK Grängesberg AK
Eira Dougherty, Orsa Alpina
Agnes Brandås, Båsenberga AK
Alicia Störner, Deje AK

S2, juniorer, herrar
Jonathan Brunnberg, Idre Speedski Förening

Kontakter på plats:
Daniel Andersson, förbundskapten
E-post: This is a mailto link
Telefon: 070-655 85 96

Lotte Jernberg, kommunikatör
Svenska Skidförbundet
E-post: This is a mailto link
Telefon: 070-316 43 49

Följ speedski-landslagets VM-äventyr

Webb: skidor.com/speedski

Facebook: skiteamswedenspeedski_official
Instagram: skiteamswedenspeedski

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info