Hoppa till sidans innehåll

Lyckad första träning i VM-backen

20 MAR 2019 19:07
Så var det äntligen dags för speedski-landslaget att genomföra en första träning i VM-backen. Det var ett gäng mycket laddade åkare som fick bekanta sig med banan och testa detaljer inför VM som startar på fredag.
  • Uppdaterad: 20 MAR 2019 19:07

– Träningen har gått jättebra. Det kommer nog bli personbästa för de flesta åkare under VM om de fortsätter så här, säger Daniel Andersson, förbundskapten för speedski på Svenska Skidförbundet.

LÄS MER: Flera svenska medaljchanser i VM

För många av våra svenska åkare var det första gången som de fick pröva den mytomspunna backen i Vars. En backe där de flesta världsrekord har slagits under de senaste åren.

– Vi har hela tiden berättat om denna monsterbacke för att förbereda dem mentalt på vad som väntade. Dock kommer inte hela backens längd att användas på VM. I dag startade alla från en lägre höjd vilket gjorde att de som inte hade åkt backen tidigare blev glatt överraskade över att den var lättare att hantera än de hade trott, och det är positivt, säger Daniel.

Carl Ribbegårdh och Mats Abrahamsson laddar för start


Det gällande världsrekordet är på hiskerliga 254.958 km/h.

Det var nästintill perfekta förhållanden med strålande sol från en klarblå himmel och nästintill vindstilla. Starten för träningen låg cirka 2/3 ned i backen vilket gav hastigheter kring 135–155 km/h.

– Vi tränar vanligtvis i samma hastigheter, så dessa behärskar de. Under tävlingsdagen kommer vi starta mycket högre upp, då blir det svårare för dem, säger landslagsledare Christian Jansson.

Tyvärr har morgondagens träning i backen ställts in, på kort varsel, eftersom banan behöver ses över och dessutom färdigställas inför VM.

Christian Jansson, landslagsledare, och Daniel Andersson, förbundskapten ger tips innan träningen.

– Under VM räknar vi med farter upp mot och över 200 km/h. Många av våra åkare, speciellt juniorerna, är ju fortfarande rookies på dessa höga hastigheter, så det hade verkligen varit bra med en träningsdag till. Men det är i alla fall bra att de har tappat den första respekten för backen, säger Christian.

En av dem som testade backen för allra första gången var 18-åriga Agnes Brandås, från Båsenberga SLK i Katrineholm, som kommer tävla i junior-VM.

– Är det någon som jag är imponerad av i dag så är det Agnes. Hon har tagit jättekliv sedan början av säsongen. Det känns som om hon har hittat rätt inställning till detta, hon åker avslappnat och bra. Det är verkligen jättekul att se, säger Christian.


Agnes Brandås under ett av träningsåken.

Med många bra åk i bagaget ser det verkligen lovande ut för speedski-landslaget. Nu återstår en dag med finslipning av start- och glidteknik innan det är dags att ge sig in i hetluften på allvar.

VM-program

22 mars             träningsåk och kval
23 mars             semifinaler och finaler

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info