Hoppa till sidans innehåll

Utmanade väder under världscuptävlingarna i Idre

08 MAR 2019 13:49
Vädret gör det inte lätt för speedskiåkarna som just nu genomför dubbla världscuptävlingar på hemmaplan i Idre. Dagens tävling fick ställas in och det blir istället kvalresultatet som gäller för fördelning av pallplatser.
  • Skapad: 08 MAR 2019 13:49

– Det har tyvärr varit värsta möjliga förhållanden, vi har verkligen kämpat hårt för att hantera all snö som har fallit de senaste dagarna, berättar förbundskapten Daniel Andersson.

Men trots allt slit så kunde finalåken  inte genomföras under den första världscupdagen på fredagen. Istället var det åken från torsdagens kval som fick gälla som officiella världscupresultat. Men även under kvalåken var vädergudarna inte nådiga, det var utmanande förhållanden med nysnö, stark vind och begränsad sikt.

På damsidan hade vi självklart stora förhoppningar på Britta Backlund, Rättviks SLK, som hade två raka världscupsegrar i bagaget. Tyvärr kom hon "lite bak på skidorna" vilket kostade värdefulla tiondelar. Men trots detta slutade hon som bästa svenska på en tredjeplats med 158,22 km/h.

Vann gjorde inte oväntat italienska Valentina Greggio som har vunnit totalcupen de senaste fyra säsongerna. På andraplats hamnade Clea Martinez från Frankrike.

Tredjeplatser betyder dock att Britta Backlund fortfarande leder den totala världscupen, 20 poäng före jagande Valentina Greggio.

På herrsidan var, den nyligen korade svenska mästaren, Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg, snabbast av de svenska herrarna med en sjätteplats på 160,41 km/h.

Segrade gjorde den tiofaldiga världscupvinnaren Simone Origone från Italien före Simon Billy från Frankrike, på tredjeplatsen kom österrikaren Manuel Kramer.

– Väderprognoserna säger att det ska bli betydligt bättre väder under  morgondagens deltävling. Då hoppas vi att Britta hittar åkningen och kan lämna Idre i fortsatt ledning i totalcupen, avslutar Daniel.

Resultat

Världscuptävling Idre

S1, damer

1) Valentina Greggio, ITA
2) Celia Martinez, FRA
3) Britta Backlund, SWE

4) Lisa Hovland Udén, SWE
5) Hanna Matslofva, SWE
6) Mathilda Persson, SWE

S1, herrar

1) Simone Origone, ITA
2) Simon Billy, FRA
3) Manuel Kramer, AUT

6) Mats Abrahamsson, SWE
9) Jonathan Brunnberg, SWE
10) Carl Ribbegårdh, SWE
16) Lars Beskow, SWE

S2, damer

1) Agnes Brandås, SWE
2) Eira Dougherty, SWE
3) Veronika Ackermann, SUI

5) Thea Bad, SWE

S2, herrar

1) Hugo Viale, FRA
2) Maxime Dany, FRA

S2, herrar junior

1) Axel Abrahamsson, SWE
2) Alvaro Villanueva, ESP

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info