Hoppa till sidans innehåll

Britta Backlund vann totala världscupen för andra året i rad

13 MAR 2020 17:30
Världscupsäsongen är avslutad. Britta Backlund vann säsongens samtliga sex deltävlingar och därmed den totala världscupen för andra året i rad(!). Lisa Hovland Udén slutade på en sammanlagd tredjeplats bakom italienska Valentina Greggio.
  • Uppdaterad: 13 MAR 2020 17:30

Årets sista världscuptävlingar som skulle körts i Formigal, Spanien och Andorra har ställts in. Då stod Britta Backlund som segrare för totala världscupen. Nu var det inte helt oväntat:

– Det kunde nog inte gått mycket bättre denna säsong, jag vann samtliga tävlingar och var snabbast i alla åk hela säsongen, eller rättare sagt alla utom ett, men det var ett träningsåk så det kanske jag kan räkna bort, säger Britta med ett skratt till skidor.com när vi når henne i bilen på väg hem från de inställda tävlingarna i Spanien.

– Sen är det klart att det inte var så roligt att avsluta säsongen med 700 mil i bil från Dalarna till Spanien och sedan tillbaks utan ett enda åk, men jag håller med om besluten att ställa in tävlingarna, det viktigaste är att folk inte blir sjuka i onödan och jag tycker det är helt självklart att vi i speedski skall dra vårt strå till stacken och minska risken för smittspridning.

– Men mitt andra stora mål för säsongen var faktiskt att utmana Valentinas (Greggio, ITA) världsrekord, det var det vi skulle gjort i Frankrike under Speed Masters, men nu får det också vänta till nästa säsong.

Större delen av det svenska landslaget var på plats i Spanien när beskedet om att tävlingarna ställs in kom, även om det känts snöpligt så är nog alla överens om att det var rätt beslut:

– Det är naturligtvis tråkigt att avsluta säsongen på det här sättet, men samtidigt är det viktigaste just nu att vi alla tar ansvar för att minska risker för smittspridning och vi stödjer vi fullt ut de tagna besluten. Men det är klart, som Britta säger, att det är lite tråkigt att avsluta säsongen med bilåkning istället för skidåkning, säger assisterande förbundskapten Micke Brunnberg, som var huvudansvarig för laget på plats för de nu inställda avslutande sydeuropeiska tävlingarna.

Men årets säsong har i övrigt innehållit många svenska framgångar:

– Brittas totalseger är naturligtvis höjdpunkten, men att Lisa slutar som totaltrea och att vi fått se Hanna Matslofva uppe på andra plats i en världscuptävling är också verkligen fantastiskt. På herrsidan har vi också gjort en bra nivåhöjning med Calle Ribbegårds femteplats i Idre som bästa enskilda placering, men även Jonathan Brunnberg och Mats Abrahamsson har åkt riktigt bra i år, säger förbundskapten Daniel Andersson som ser med tillförsikt på nästa säsong.

– Vi har ett väldigt starkt lag på damsidan och nu ser det ut som om herrarna också börjar få upp farten, det ser rätt bra ut faktiskt. Vi har också kunnat glädjas åt tre lyckade världscuptävlingar i Idre. Vi får mycket beröm från utländska åkare och ledare för både organisation och vår fantastiska backe i Idre och det är jätteroligt, säger Daniel.

När Britta Backlund blickar framåt ser hon med tillförsikt på nästa säsong

– Backen i Spanien som vi skulle åkt i såg riktigt intressant ut, nu blev det inget denna gången men nästa år tror jag att det kommer att gå riktigt fort där. Det skall också bli roligt att få sällskap av min bror Erik ute på världscupen igen, han kommer antagligen att satsa mer på speedski under kommande säsong.

– Men framför allt är det VM nästa år och där har jag ju en titel att försvara. Och så är det de där världsrekordet som bara ligger och väntar på att bli slaget. Så nog finns det en hel del att se fram emot alltid! avslutar Britta.

Slutställning i den totala speedski-världscupen:

Damer

1) Britta Backlund, Rättviks SLK
2) Valentina Greggio, Italien
3) Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina Klubb

5) Hanna Matslofva, Orsa Alpina Klubb
7) Alicia Störner, Deje Alpina Klubb
8) Mathilda Persson, IFK Grängesberg AK

Herrar

1) Simone Origone, Italien
2) Simon Billy, Frankrike
3) Manuel Kramer, Österrike

7) Carl Ribbegårdh, Ålberga SK
10) Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg
13) Jonatan Brunnberg, Idre Speedskiförening
15) Erik Backlund Rättviks SLK
22) Olof Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg

Skribent: Mats Abrahamsson
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info