Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jan Farell Media Dam- och herrprispallen under världscuptävlingen i Idre

Britta och Simone åter i topp under världscupen på Idre Fjäll

07 MAR 2020 15:31
Svenska Britta Backlund och italienske Simone Origone fortsätter dominera världscupen i speedski. I dag tog båda sin sjätte raka vinst. Det fanns fler svenska framgångar att glädjas åt under den tredje och avslutande världscuptävlingen på Idre Fjäll.
  • Uppdaterad: 07 MAR 2020 15:31

De två giganterna Britta Backlund och Simone Origone har radat upp världscupsegrar och dagens tävling i Idre var inget undantag. Denna säsong har de varit totalt överlägsna.

För Britta var segern en passande present på födelsedagen, men det finns mer som hägrar:

– Närmast väntar backen i spanska Formigal och där har jag aldrig åkt så det ska bli spännande att se om det är en snäll backe eller ett helvetesgap. Men nu måste någon annan besegra mig i samtliga tävlingar som är kvar för att hindra mig från att vinna cupen. Så jag marginalerna på min sida, säger Britta som lyser av självförtroende.

Visst är förutsättningarna för att kristallgloben även denna säsong hamnar i Sveige, eller närmare bestämt i Vikarbyn utanför Rättvik, fortsatt mycket goda. Britta leder den totala världscupen på 600 poäng jämfört med tvåan italienska Valentina Greggio som har 405 poäng. Valentina som ofta fått nöja sig med andraplatser efter överlägsna Britta blev dock i dag bara trea.

Detta tack vare dagens andra glädjeämne Lisa Hovland Udén. Lisa som avlutade förra säsongen starkt med flera pallplatser har inte riktigt fått åkningen att stämma denna säsong. Men i dag föll allt på plats.


Några av tjejerna i det framgångsrika svenska S1-speedski-laget. Frv. Britta Backlund, Lisa Hovland-Udén, Hanna Matslofva och Alicia Störner. Saknas på bilden Mathilda Persson.

– Det var jättekul att äntligen få till det som jag vet att jag har kapacitet att göra! Jag har haft problem med att jag trycker ned ändan för lågt och då åker huvudet upp istället vilket har gjort att jag har tappat väldigt mycket fart. Men i dag fick jag till det och då går det fortare på en gång, säger en lättad och glad Lisa.

Gårdagens trea Hanna Matslofva visar att placeringen inte var en tillfällighet när hon i dagens tävling hamnade precis utanför pallen på en fjärdeplats. De svenska damerna är verkligen urstarka, och en trippel är inte helt omöjligt.

Ytterligare en åkare som var jublande glad var Carl Ribbegårdh som fick till ett fantastiskt åk i finalen och slog till med personbästa när han blev femma.

– Det känns jätteskönt och jag är verkligen jätteglad! Jag tyckte att åket i går var bra men det gick ändå inte tillräckligt snabbt. Så i går analyserade jag detaljer bland annat med hjälp av vår tränare Lissie och gjorde mindre förändringar till i dag. Dessa små förändringarna visade sig göra en riktigt stor skillnad, berättar Carl.

I S2-klassen visade våra svenska juniorer ännu en gång hur man åker snabbt. precis som i tidigare två tävlingar var det Eira Dougherty, Orsa Alpina, som vann damjuniorklassen, denna gång nådde Eira drygt 148 km/h. Bland herrjuniorerna var det snabbstartande störtloppsåkaren Jonathan Andersson, Järfälla AK som var klart snabbast med 154km/h, 2,5km/h före tvåan Victor Persson, IFK Grängesberg AK som också fick till ett riktigt fint sistaåk. 

Det har varit tre fantastiska dagar med strålande sol och perfekta förhållanden på Idre Fjäll.

– Allt har flutit på som planerat och alla är väldigt nöjda. Så jag kan inte vara annat än mycket nöjd, säger Jan Magnusson, ansvarig för speedski inom Svenska Skidförbundet.

Tävlingarna på Idre Fjäll är avslutade för denna gång men planen är att köra två världscuptävlingar nästa säsong, även då vecka 10.

Vi vill passa på at skicka ett stort tack till alla medverkande, volontärer, åkare och sist men inte minst anläggningen Idre Fjäll som gett oss förutsättningar för att kunna genomföra tre världscuptävlingar i toppklass.

Resultat världscup 3, Idre Fjäll (SWE)

Damer S1

1) Britta Backlund, SWE, 172.09 km/h
2) Lisa Hovland-Udén, 169,37 km/h
3) Valentina Greggio, ITA, 169,06 km/h

4) Hanna Matslofva, SWE, 168,13 km/h
7) Mathilda Persson, 162,84 km/h
8) Alicia Störner, 162,46 km/h

Damer Juniorer S2

1) Eira Dougherty, SWE, 148,07 km/h
2) Maelle Loridon, FRA, 142,39 km/h
3) Thea Bad, SWE, 137,89 km/h

Herrar S1

1) Simone Origone, ITA, 176,04 km/h
2) Simon Billy, FRA, 173,68 km/h
3) Ivan Origone, ITA, 173,33 km/h

5) Carl Ribbegårdh, 172,00 km/h
9) Erik Backlund, 170,68 km/h
11) Olof Abrahamsson, 169,42 km/h
14) Jonatan Brunnberg, 168,21 km/h
DNS) Mats Abrahamsson

Herrar Juniorer S2

1) Jonathan Andersson, SWE, 154,05 km/h
2) Victor Persson, SWE, 151,50 km/h
3) Johan Belmonte, FRA, 151,40 km/h

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info