Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jan Farrell Media Britta Backlund, Rättviks SLK.

Britta satsar på världsrekordet i speedski

10 MAR 2020 11:24
Någon gång mellan den 17–29 mars, när förhållandena förhoppningsvis är perfekta, är det dags för fyra svenska speedskiåkare att utmana världens snabbaste backe, Piste de Chabrieres i Franska Vars, för att försöka slå världsrekordet.
  • Uppdaterad: 10 MAR 2020 11:24

Tävlingen, Speed Masters i Vars är endast öppen för särskilt inbjudna åkare från världens speedskielit. Fem damer och femton herrar kommer få chansen att testa sin förmåga att åka riktigt, riktigt fort.

Backrekordet, tillika världsrekordet, är på smått otroliga 254,95 km/h och målet för alla deltagare är självklart: – åk fortare, slå rekordet.

– Jag ser verkligen fram emot detta, jag vill åka riktigt fort och utmana Valentinas (Valentina Greggio, ITA) damrekord på 247 km/h, även Christian Janssons svenska rekord på 248 km/h och helst åka över 250 km/h. Det hade varit något det, säger vår svenska regerande världsmästarinna Britta Backlund från Rättviks SLK.

LÄS MER: Speedskiåkaren Britta Backlund vill slå herrarnas rekord: 255 km/h (länk till dn.se)


Förra säsongen slog Britta sitt personliga rekord i Vars. Foto: Lotte Jernberg/SSF.

Och det ser bra ut. Backen är i väldigt bra skick, det kom mycket snö tidigt och arrangörerna har kunnat förbereda backen och pista hela vägen till toppen flera gånger.

Det gör att banprofilen kan hållas nära den ideala och backens otroliga potential kan utnyttjas till fullo. I alla fall om de rätta väderförhållandena visar sig under de två veckor som finns avsatta i den internationella speedskikalendern för detta.

För även om det inte är en världscuptävling så är det Speed Masters som är i fokus för speedskivärlden dessa veckor. Det finns till och med en särskild lucka i världscupkalendern för att ge de bästa åkarna möjligheten att vara med och testa gränsen, om det finns någon, för hur fort en skidåkare kan åka.

De svenska åkare som kommer delta, förutom Britta Backlund, är Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina, Jonatan Brunnberg, Idre Speedskiförening och Mats Abrahamsson från Väst Alpin SK Göteborg.

– Jag kanske inte har så stor chans att vara allra snabbast i det här grymma startfältet men jag hoppas kunna hänga med en bra bit upp i fart säger Mats Abrahamsson.

– Det är först ett antal kvalificeringsåk med succesivt ökande starthöjder och farter där gäller det att hela tiden vara med, ett mindre bra åk och du är utslagen. Till slut kommer antagligen två damer och kanske fem herrar att få chansen att starta från den absoluta toppen och det är då rekordet skall utmanas på riktigt, berättar Mats.

Fakta Piste de Chabrieres

  • Backrekord herrar 254,95 km/h, Ivan Origone, ITA, 2016.
  • Backrekord damer 247,08 km/h, Valentina Greggio, ITA, 2016
  • Svenska rekordet på 248,11 km/h sattes i Vars 2016 av Christian Jansson, Kils AK.
  • Starthöjd: 2720 möh
  • Timingzon: 2285 möh
  • Banlängd: 1400 m
  • Fallhöjd: 435 m
  • Största lutning: 98 %
  • Snittlutning: 52.5 %
Skribent: Mats Abrahamsson
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info