Hoppa till sidans innehåll

Härligt fartläger i Orsa

27 JAN 2020 12:33
140 deltagare och tusentals fartåk i speedski- och super-G-banorna resulterade i många personliga fartrekord när fartlägret genomfördes i Orsa Grönklitt i helgen.
  • Uppdaterad: 27 JAN 2020 12:33

Farthelgen i Orsa Grönklitts Norrbacke har blivit ett återkommande och väldigt populärt inslag i januarikalendern. I år var inget undantag.

– Vi har haft över 140 deltagare, de flesta från Värmland och Dalarna, på lägret i år säger Jonas Örn, lägeransvarig och fortsätter:

– Att åka fort är kul, det märks på ungdomarna och det var många som hade som målsättning att åka över 100 km/h i helgen.

Eddie Fager instruerar speedskiposition

Konceptet för lägret är att köra stationsträning med omväxlande super-G och speedski med erfarna tränare i respektive disciplin som direkt kan ge ungdomarna tips och feedback.

Speedski är roligt

Det märks ofta att fartkänslan från speedskibanan följer med in i super-G-träningen. Har du gjort tio åk i 100 km/h på förmiddagen så blir plötsligt farten i super-G-banan på eftermiddagen inte lika utmanande och ungdomarna höjer direkt sin nivå även när det börjar svänga.

– Sedan är det klart att när man får åka fort tillsammans med åkare från speedskilandslaget så sporrar det ungdomarna att anstränga sig lite extra, det är riktigt kul att se, säger Jonas.

För speedskilandslaget väntar nu världscuppremiären i Vars, Frankrike, den  1–2 februari. Då kommer det att gå lite fortare än i Orsa. Det är nämligen i världens snabbaste backe, Piste de Chabrieres, med ett backrekord på 254 km/h, som årets säsong kickar igång till helgen.

Skribent: Mats Abrahamsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info