Hoppa till sidans innehåll
Foto: NILS JAKOBSSON

Nu laddar vi för tre världscuptävlingar i Idre

24 FEB 2020 15:59
Det blir fullspäckat program i Idre vecka 10, då bland annat tre(!) världscuptävlingar kommer genomföras. Programmet inleds redan på onsdagen med Svenska cupen för att avslutas med SM under söndagen. Välkomna till Idre på en actionfylld vecka!
  • Uppdaterad: 24 FEB 2020 15:59

Den 5–7 mars 2020 kommer världseliten i speedski till Idre för att göra upp om vem som är snabbast ned för världscupens brantaste pist, Chocken.

– Jag rekommenderar verkligen de som aldrig har sett speedski att komma upp till Idre för att kolla. Det är en speciell upplevelse att till och med kunna höra farten när åkarna kommer susande nedför backen i hisnande hastigheter, säger Jan Magnusson, ansvarig för speedski på Svenska Skidförbundet.

Totalt tre världscuptävlingar genomförs under helgen i Idre. Det var planerat två världscuptävlingar från början men eftersom den avslutande tävlingen i franska Vars inte kunde genomföras på grund av dåligt väder så beslutades det att ersättningstävlingen istället skulle flyttas i Idre.

Brantaste backen i världscupen

Just nu prepareras den specialbyggda backen Chocken, som är den brantaste i världscupen, och förutsättningarna är utmärkta. Backrekordet som lyder 180,53 km/h sattes av österrikaren Manuel Kramer 2018 kan vara i fara eftersom backen ser ut att bli mycket snabb i år.

– Många av de utländska åkarna har stor respekt för backen eftersom den är så brant, men för oss som är vana vid backen är det bara skoj. Det accelererar ordentligt när man går över krönet och då gäller det att vara med direkt och inte bli passiv i sin åkning. Men den verkliga hemligheten för hur man ska göra för att vara snabbast i Chocken, tänkter jag behålla för mig själv, berättar ledaren i totala världscupen Britta Backlund, Rättviks SLK med glimten i ögat.

Förväntansfullt och laddat landslag

– Alla i lagen är taggade och ser fram emot tävlingarna. Det är alltid extra kul att tävla på hemmaplan, så vi håller tummarna för att det kommer massor av publik för att stötta oss på plats, säger förbundkapten Daniel Andersson.

Den stora favoriten på damsidan är just Britta Backlund som har vunnit samtliga tre inledande tävlingar. Men det finns fler svenskor som aspirerar på pallplatser Lisa Hovland Uden, Nolby Alpina, och Hanna Matslofva, Orsa Alpina, har båda varit på pallen i år och sett till så att Sverige sammantaget dominerat på damsidan. Det kommer garanterat att bli ännu en spännande kamp i Idre.

– Äntligen är det dags för Idre! Hemmabacken och hemmapublik ger alltid en extra bra känsla, säger Britta.


Det blev dubbelt svenskt på pallen under senaste världscuptävlingen i Finland med Britta Backlund etta och Lisa Hovland Udén tvåa.

Bland herrarna är det veteranen Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK, som har åkt bäst i de inledande tävlingarna. Mats ligger just nu på en sjundeplats totalt efter placeringarna 12:a, 10:a, 7:a i de tre första tävlingarna:  

– Om jag fortsätter utvecklas i samma takt så kommer det väl att gå riktigt bra. Men det är tuff konkurrens om topp 10-placeringarna och även om jag tidigare har åkt bra i Idre, med några 6:e platser, så kommer det att bli väldigt svårt att slå sig in bland de fem främsta, men jag tänker definitivt försöka, säger Mats.

Även Carl Ribbegårdh, Ålberga SK, och hemmaåkaren Jonatan Brunnberg, Idre Speedskiförening, kommer till start med flera fina åk i bagaget.

Övriga svenska tävlande är bland annat utvecklingsgruppens Alicia Störner, Deje AK, och Mathilda Persson, IFK Grängesberg samt Olof Abrahamsson från Väst Alpin SK. 

SM och Svenska cupen

Det är inte bara världscup på schemat. Redan på onsdagen är det dags för Svenska cupen och under söndagen ska säsongens svenska mästare koras. Det väntar ett antal fartfyllda dagar i Idre.  

Program

Datum Tid Tävling  
Onsdag 4 mars 11.00 Svenska cupen Första kvalrundan
  12.00 " Finaler
  13.00 " Prisutdelning
Torsdag 5 mars 10.30 Världscup 1 Semifinaler
  12.00 " Finaler
Fredag 6 mars 09.00 Världscup 2 Semifinaler
  10.30 " Finaler
  12.00 Världscup 3 Kvalrunda
Lördag 7 mars 09.00 " Semifinaler
  11.00 " Finaler
Söndag 8 mars 11.00 SM Kvalrunda
  12.00 " Finaler
  13.00 " Prisutdelning
Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info