Hoppa till sidans innehåll

Speedskilandslaget laddar inför världens snabbaste elljusåk

11 FEB 2020 19:20
För första gången ska en speedski-tävling genomföras i elljus. Att åka skidor i 170 km/h i mörker och norrsken – nja, inte riktigt, men väl i en elljusbelyst backe.
  • Skapad: 11 FEB 2020 19:20

Nu hoppas alla bara på att det inte blir strömavbrott mitt i åket, då kan det bli onödigt spännande.

– Vi har sett hur populära de alpina tävlingarna i elljus har blivit och nu kände vi att det var rätt tid att pröva konceptet även för speedski, säger Per Kjellström, ordförande för det Internationella Skidförbundets (FIS) speedskikommitté.

Det är i Salla, Finland, som förutsättningarna är de rätta. Här, 15 mil öster om Rovaniemi vid den ryska gränsen, finns den numera elbelysta speedskibacken. I samband med förra årets världscup i Salla testades elljus-speedski för första gången av två S1-åkare, en spansk åkare och det svenska landslagets Jonatan Brunnberg:

– Det var häftigt! Förutom att det var lite väl spännande eftersom det bara var själva backen som var belyst. Det var som att i hög fart åka rakt in i en vägg av mörker när elljuset tog slut vid bromsplanen. Dom hade ställt upp några bilar med helljuset på som skulle lysa upp bromsplanen men det bländade nog mer än det hjälpte. Men jag har hört att arrangören har fixat till det nu, säger Jonatan med ett leende.

– Det ska bli grymt att köra i elljus igen. Fartkänslan förstärks verkligen i elljus och man ser banan riktigt bra under själva åket. Hoppas bara det inte blir strömavbrott precis när man fått upp farten. Det skulle kunna bli en lite väl adrenalinalstrande upplevelse att åka i 170 km/h i totalt mörker, avslutar Jonatan och skrattar.

Själva elljustävlingen har inte världscupstatus eftersom det är första gången den genomförs, men alla de bästa åkarna kommer att vara på plats. Det är istället en internationell FIS-tävling som körs kvällen innan världscuptävlingarna drar igång.

Mycket goda chanser till pallplatser

Det är ett starkt svenskt landslag som kommer till Finland för de två världscuptävlingarna som genomförs på torsdag respektive fredag. Särskilt på damsidan där det nära nog blev en helsvensk prispall under helgens tävlingar i Frankrike. Britta Backlund vann före Lisa Hovland-Udén och Hanna Matslofva blev som fyra, endast några hundradelar bakom den franska åkaren på tredjeplats.

– Vi var i Salla på träningsläger för bara två veckor sedan och åkte massor av åk i backen. Det, tillsammans med resultaten från senaste världscuptävlingen gör vi har väldigt goda chanser att dominera på damsidan. Alla tre tjejerna är grymma och även om Britta både är regerande världsmästarinna och vann senaste tävlingen är jag säker på att både Lisa och Hanna kommer utmana henne ordentligt. Det är riktigt kul att ha fått till denna nivå på laget, berättar förbundskapten Daniel Andersson.

Även herrarna visade bra form i Frankrike trots att resultaten i finalen inte var vad de hade hoppats på. Vädret var mycket chansartat med starka vindbyar och dimma under herrarnas åk. Framför allt hade Jonatan Brunnberg och Calle Ribbegårdh mest otur med svåra förhållanden under sina finalåk. Bästa svensk i värlscuptävlingen blev Mats Abrahamsson på en 12:e plats.

– Backen i Finland är mer lik våra egna träningsförhållanden så vi bör ha goda chanser för mer framskjutna placeringar på herrsidan, avslutar Daniel.

FIS- och världscuptävlingar, Salla (FIN)

12/2 Onsdag, FIS NightRace (Elljus)

17.00 Kvalificering
18.30 Semifinal
20.00 Final

 13/2 Torsdag, FIS världscup

10.00 Kvalificering
11.30 Semifinal
13.00 Final

14/2 Fredag, FIS världscup

10.00 Kvalificering
11.30 Semifinal
13.00 Final

 Live timing och resultat:

http://sallankarhut.nettisivu.org/2018/01/08/vola-live-timing/

Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info