Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nisse Schmidt

Speedskisäsongen 2020 drar igång – Landslaget vässar formen i Salla

17 JAN 2020 20:32
Landslaget är just nu i Salla i norra Finland och laddar inför kommande världscuppremiär.
  • Uppdaterad: 17 JAN 2020 20:32

Större delen av landslaget är just nu i Salla i norra Finland för att finslipa formen inför den kommande världscuppremiären i Frankrike. För när årets första världscuptävling drar igång om två veckor kommer det att gå undan direkt. Med ett backrekord på över 250km/h är den Franska superbacken Piste de Chabrieres verkligen respektingivande.

I Salla kommer det inte att gå lika fort, men det är en backe där åkarna kan få ut många åk på en helg, och många åk är viktigt.

– Det gäller för åkarna att de är trygga i sin åkning när farterna börjar dra iväg en bit över 200km/h, är man osäker på vad man skall göra och börjar tänka för mycket på start är det svårt att åka bra säger förbundskapten Daniel Andersson som är på plats i Salla med sitt lag.

– Det finns inte så många snabba backar att träna i så här tidigt på säsongen men den här finska anläggningen är bra, en specialbyggd speedskibacke med egen lift gör att logistiken kring åkarna är relativt enkel att få till. Jag räknar med att varje åkare får ut cirka 50 åk över 150 km/h på en sådant här tredagarsläger.

– Alla åk filmas och vi har gemensamma videogenomgångar två gånger per dag där vi hjälps åt att analysera åkningen och diskutera vad som kan förbättras eller vara värt att testa. Sedan är det såklart ett bra tillfälle att testa ny eller justerad utrustning inför säsongen, men det är det kanske lite mer hysh-hysh om mellan åkarna, säger Daniel med en lurig blick och går över till att presentera årets landslag:

– Micke Brunnberg (assisterande förbundskapten) och jag har tagit ut ett landslag på tre damer och tre herrar för den kommande säsongen. På damsidan är det självklart regerande världsmästarinnan Britta Backlund, Rättviks SLK och VM 2:an Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina AK med i laget. Det skall bli spännande att se den duellen utvecklas vidare i år säger Daniel, det har sett riktigt bra ut på årets tidigare träningsläger.

– Sedan har vi Hanna Matslofva, Orsa Alpina Klubb, som hade en stark utveckling förra året, med riktigt bra teknik och en given plats i årets landslag. På herrsidan har vi tagit ut Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg, som blev bäst placerade svenska herre i totala världscupen förra året, och vår yngsta talang Jonathan Brunnberg, Idre Speedskiförening, som kan få till riktigt grymma åk när all stämmer och som vi tror mycket på för framtiden. Calle Ribbegårdh, Ålberga SK, är årets nykomling i landslaget, han var med i utvecklingsgruppen förra året och visade då att han definitivt har kapacitet att klättra ytterligare i världstoppen, troligen redan i år.

I årets tränings- och utvecklingsgrupp finns dessutom Mathilda Persson, IFK Grängesberg AK, Alicia Störner, Kils SLK, Eira Dougherty, Orsa Alpina Klubb samt Agnes Brandås, Båsenberga SLK.

– Bara tjejer i årets utvecklingsgrupp och snabba är dom, skall bli spännande att se hur året utvecklar sig där, inte minst för Mathilda och Alicia som nu växlar upp till den snabba världscupklassen S1.

Förutom förbundskapten Daniel Andersson och assisterande Micke Brunnberg ingår tränare Christian Jansson och Lissie Pettersen i landslagsorganisationen.

– Att ha så rutinerade åkare som tränare är såklart en stor tillgång. Christian är den snabbaste svensken någonsin med 248 km/h och Lissie är en legendar inom sporten med både världsmästartitel och OS-silver på meritlistan. En grym lineup helt enkelt, avslutar Daniel.

Årets världscupsäsong, som består av totalt 10 deltävlingar, drar igång i franska Vars den 29:e januari och avslutas den 5:e pril i Andorra. Sverige står värd för två deltävlingar 5–7 mars, då i nationalarenan Chocken i Idre, som är världscupens brantaste backe.

Vi välkomnar både publik och media dit!

Årets tävlingskalender hittar du här: SPEEDSKIKALENDER 2020

Skribent: Mats Abrahamsson
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSOR

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info