Hoppa till sidans innehåll

Svenska Mästare 2020

08 MAR 2020 18:01
Britta Backlund, Rättviks SLK, Jonatan Brunnberg, Idre Speedskiförening, Eira Dougherty, Orsa Alpina och Jonathan Andersson, Järfälla AK är Svenska Mästare i Speedski 2020.
  • Uppdaterad: 08 MAR 2020 18:01

Det snöade och vinden drog in från väster när SM kördes i den extremt branta världscupbacken Chocken på Idre Fjäll. Men de utmanande förhållandena var inte värre än att det gick fint att starta från toppen av backen och med en preparering på världscupnivå var det trots den fallande snön, som vanligt när det gäller Idre, en toppentävling i Speedski. Att S1-åkaren Britta Backlund med sex raka världscupsegrar var favorit till SM titeln var inte så konstigt, och med ett lyckat finalåk på snabbskidorna nådde hon 159,76km/h, och hon fick med marginal behålla sin titel från förra året. Bland herrarna var det hemmaåkaren Jonatan Brunnberg som efter lite trevande åkning i kvalificeringarna lyckades bäst i finalen med ett åk på 158,91km/h och därmed  plockade hem sin första SM-titel i S1-klassen. Jonatan fick till ett nästintill perfekt åk i lössnön och med det var saken klar. I S2-klassen som körs med vanlig störtloppsutrustning fick vi se en speedskidebutant överst på herrpallen, det var Jonathan Andersson som bemästrade backe och förhållanden bäst alla idag med ett finalåk på 145,09km/h. Trots att det var Jonathans första SM så var han ändå lite av en favorit efter att ha vunnit alla tre FIS-tävlingarna tidigare i veckan, snabbast i alla åk och debut som heter duga. Nu är Jonathan inte någon nykomling när de gäller att åka fort, han är till vardags en av Sveriges mest lovande störtloppsjuniorer så helt oväntat var det inte. I S2-klassen för damer var det Eira Dougherty som åkte jämnast och var snabbast i samtliga åk, Eira nådde 138,37km/h i finalen och kan väl betraktas som en hemmaåkare eftersom hon till vardags bor och arbetar på Idre Fjäll, det ryktas att hon kommer att ta klivet upp till S1-klassen nästa år, det skall bli intressant att följa.

För landslaget väntar nu närmast tävlingar i spanska Formigal till helgen, en nyhet i speedskikalendern och det skall bli mycket spännande att följa tävlingarna där.

Hela resultatlistan från SM hittar du här: SPEEDSKI SM 2020

Skribent: Mats Abrahamsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info